UFC Undisputed

UFC Undisputed is een MMA game welke gedistribueerd is door THQ. THQ is een games bedrijf dat in de jaren ’90 bekend stond als een publisher van B-keus games (bonuspunten voor wie Pitfighter voor de SNES nog kent!). Er zijn drie games geweest wat MMA betreft. UFC Undisputed 2009, UFC Undisputed 2010 en UFC Undisputed 3. Naast de EA MMA game (EA Sports MMA) is UFC Undisputed één van de twee serieuze MMA games van de afgelopen jaren geweest.

UFC Undisputed 2009 kwam in mei 2009 uit. In deze tijd was het min of meer een revolutionaire game gezien de ‘droogte’ wat MMA games betreft in de jaren daarvóór. Het was de eerste MMA game met een career mode, een goed uitgedacht vechtsysteem en een vrij volledig rooster qua vechters. Daarnaast beschikte het over de officiële licentie van de UFC. Je kon verschillend vechtstijlen kiezen (Boksen, Kickboksen en Muay Thai voor het standup gedeelte. Judo, Worstelen en Jiu Jitsu voor het grondgedeelte) in Career Mode en in verschillende gewichtstklassen uitkomen. Het vechten voelde erg realistisch in vergelijking met games als Tekken en Street Fighter en de game gold als goede introductie voor THQ in de MMA fight game scene. Natuurlijk waren er wel tekortkomingen (geen southpaw stance bijvoorbeeld) maar de game was erg solide.

Dan UFC Undisputed 2010. Deze game ging verder waar 2009 bleef en introduceerde enkele nieuwe elementen. Naast een uitgebreid rooster waren er ook enkele nieuwe vechtstijlen; Karate, Greco-Roman Worstelen en Sambo waren selectable. Daarnaast werden TKO finishes mogelijk (voorheen alleen KO’s, submissions en decisions) en werd de Career Mode verbeterd, waarbij je eerst in de little leagues (World Fighting Alliance) uitkwam en het gevoel voor progressie meer merkbaar werd. De controls waren simple as ever en clinchwerk en grappling kregen een overhaul. Op ongeveer alle vlakken een verbetering ten opzichte van UFC Undisputed 2010.

Enter de laatste editie in de reeks, UFC Undisputed 3. De verandering in deze games ten opzichte van zijn voorgangers waren niet mis. De game kwam uit in februari 2012 en de upgrades logen er niet om. Ten eerste was daar de PRIDE mode, die fans van deze organisatie in de gelegenheid stelde met hun favoriete oud-PRIDE vechters te knokken. Een grote verandering was ook de motion capturing voor de animaties, wat het realisme sterk verhoogde. Daarnaast werden fighter entrances geintroduceerd en werd het zelfs mogelijk om tegenstanders TKO te trappen met leg kicks; zelfs gebroken benen als gevolg van gecheckte leg kicks behoorden tot de realiteit.
Daarnaast werden natuurlijk de controls opgepoetst waardoor je onder andere op de grond strikes kon ontwijken, de cage kon gebruiken om op te staan na een takedown, reach een grotere rol ging spelen, je takedowns kon opvangen met knee strikes, en nog heel veel meer. Daarnaast werd het rooster en het aantal venues uitgebreid en kon je zelfs deelnemen aan een ouderwetse PRIDE Grand Prix! Zonder twijfel de meest complete MMA game to date.

Als je kijkt naar de UFC Undisputed serie, onderscheidt deze zich (zeker de laatste) van EA Sports MMA door een diepere Career Mode en meer pick-up-and-play gameplay, die toch diep is. Daarnaast is UFC Undisputed qua gameplay iets gevarieerder waardoor je op meer manieren kan vechten en is het gezegend met de officiële UFC licentie. Aan de andere kant voelt EA Sports MMA wat ‘echter’ aan als je connect en voelen de physics iets beter (zeker in vergelijking met de eerste UFC Undisputed games) en heeft deze op zijn beurt weer features en vechters die je (nog) niet terugvindt in vooral eerdere edities van UFC Undisputed. Uiteindelijk is het een kwestie van voorkeur. Probeer ze allebei, dat is de enige manier om het zeker te weten! Welke je ook kiest, je bent met beide in ieder geval verzekerd van een authentieke MMA ervaring waarbij je zelf geen klappen op loopt. Ideaal!

Check hieronder beelden van UFC Undisputed 3 in actie:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.