Brazilian Jiu Jitsu (BJJ)

Brazilian Jiu Jitsu, meestal aangeduid als BJJ, is tegenwoordig een populaire sport, zeker in Brazilië, Japan en Amerika. Ook in Nederland krijgt het voeten aan de grond en springen er steeds meer scholen op uit de grond. Hoe is deze populariteit echter ontstaan?

Met name het optreden van Royce Gracie in de eerste paar UFC’s zorgde voor een flinke eye opener. Wie was dit magere ventje die al die grote gasten liet aftikken? De opvattingen die er toen waren ten aanzien van vechten konden het raam uit. Spinning-kicks en andere actiefilm achtige moves bleken “het” toch niet te zijn. Dat beseften niet alleen de toeschouwers maar ook de vechters; kijk maar eens naar de eerste partij van Fred Ettish voor een praktijkvoorbeeld.

Hiermee komen we meteen bij een van de sleutelprincipes van BJJ; de sport gaat van het principe uit dat de kleinere, zwakkere man kan winnen van de grotere, sterkere man door goed gebruik van het hefboomprincipe en goede technieken. Prominent hierbij zijn gewrichtsklemmen en chokes; deze technieken worden immers toegepast op de relatief zwakste delen van het lichaam.

Met een naam als Brazilian Jiu Jitsu zou je denken dat een Braziliaan de sport bedacht heeft. Niets is echter minder waar; het was Mitsuyo Maeda die de vechtsport naar Brazilie bracht. Hij was een Judo student die er een sport van maakte vechters uit de dagen die een andere stijl beoefenden.

Uiteindelijk was het de Gracie familie die de sport populair en bekend maakte. Hoe kwam deze vechtstport dan vanaf Maeda bij de Gracies terecht? Gastao Gracie, een zakenman, zag een demonstratie van Maeda en besloot hierop de technieken van de Japanner ook meester te maken.
Maeda vond het prima om Gastao meer te leren en ze gingen aan de slag.

Gastao bracht de technieken over op zijn broers. Eén daarvan zal elke BJJ fanaat bekend in de oren klinken: Helio Gracie. Omdat het in deze fase nog puur om Judo ging was Helio beperkt tot kijken naar zijn broers. De reden hiervoor was dat hij pas 14 was en lichamelijk te zwak. Daarom besloot hij het Judo zo aan te passen op een manier dat hij de technieken toch kon uitvoeren. Zonder het te weten had hij hiermee de eerste stappen gezet in het ontwikkelen van het Gracie Jiu Jitsu zoals we dat vandaag de dag kennen.

Helio werd ouder, ontwikkelde zichzelf en de sport verder en organiseerde samen met de andere Gracies de zogenaamde ‘Gracie Challenge’; een uitdaging voor iedereen die het op wilde nemen tegen het BJJ van de Gracies. Dit was niet alleen een test van de stijl maar ook een gelegenheid om deze door te ontwikkelen en te perfectioneren. Men zegt wel eens dat van nederlagen het meeste geleerd wordt en dat geldt misschien ook voor Helio na zijn verliespartij tegen de Japanse judoka Masahiko Kimura. Je herkent “de Kimura” wellicht tegenwoordig als een techniek in het grappling….inderdaad, de move waarmee de Japanner Helio versloeg in 1951.

Uiteindelijk gaf vele jaren later het eerste UFC  toernooi de doorslag en werd BJJ een internationaal fenomeen.

Tegenwoordig is het niet alleen een vechtsport, maar worden er ook competities georganiseerd en wordt het in andere vechtsporten als MMA gebruikt. Een bekende competitie is bijvoorbeeld de ADCC (Abu Dhabi Combat Club), waarin ook Alistair Overeem  succes heeft geboekt.

Zelf een meester van de guard worden en rollen als de beste? Bekijk dan hier de BJJ scholen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.