Categorieën
UFC

Gastcolumn | Conor McGregor

Conor McGregor; overhyped of “the real deal”?

“January 18th, I feel I will stop Dennis Siver inside two minutes”

Alweer een voorspelling van het nieuwe “golden child” binnen de UFC.

Conor McGregor (16-2, 4-0 UFC) doet wel vaker (accurate) voorspellingen en krijgt een title-shot van Uncle Dana wanneer hij dit weekend weet te winnen van Dennis Siver (22-9-1, 11-5 UFC), maar is hij wel ècht zo goed?

Conor McGregor, geboren in Dublin, Ierland op 14 juli 1988 begint al met trainen op jonge leeftijd doordat hij vaak gepest wordt. De interesse voor een professionele carrière in MMA wordt gewekt nadat hij in het publiek zat bij UFC 93; hierna meldt hij zich aan bij SBG Ireland, dat gerund wordt door John Kavanagh, de eerste Ier met een black belt in BJJ. The Notorious MMA had al veel ervaring in het boksen (hij was zelfs nationaal kampioen bij de amateurs) en heeft zich vervolgens bekwaamd in taekwondo, karate, capoeira en kickboksen, naast natuurlijk BJJ, voordat hij debuteerde op het professioneel MMA veld op 9 maart 2008 (winnaar via TKO in de 2e ronde).

Vanaf 2011 begint McGregor echt op te vallen in MMA-land. Sindsdien is hij ongeslagen in 12 gevechten; 1 decision, 1 sub en 10 KO’s/ TKO’s (9 in de 1e ronde!), wat hem op de radar van de UFC doet verschijnen. In februari 2013 is het zover; McGregor krijgt een contract voor meerdere gevechten binnen de UFC en maakt zijn debuut op 6 april 2013 tegen Marcus Brimage. Resultaat; TKO in ronde 1 na 1 minuut en 7 seconden en meteen een Knockout of the Night award, pretty impressive! Het gevecht hierna is tegen Max Holloway (de vervanger voor zijn oorspronkelijke tegenstander, Andy Ogle), die hij domineert zowel staand als op de grond; UD na 3 ronden en het enige gevecht in de UFC waarbij hij geen bonus verdient.

Na een operatie aan zijn voorste kruisband vecht hij op 19 juli 2014 tegen Ultimate Fighter winnaar Diego Brandão (vervanger van oorspronkelijke tegenstander Cole Miller), waarbij veel mensen denken dat de inmiddels “grote bek” van McGregor nu weleens dichtgeslagen gaat worden; TKO ronde 1 en zijn eerste Performance of the Night award zijn het gevolg. De voorspellingen gaan door en Conor wordt ook goed “gehyped” door de UFC; hij is goed voor de camera, profileert zijn Ierse nationaliteit maximaal (er wonen veel Amerikaanse-Ieren in de Verenigde Staten) en zijn voorspellingen komen nog uit ook, naast zijn flamboyante vechtstijl.

Dustin Poirier (16-3 op dat moment) moet dan degene worden die McGregor gaat stoppen. Met overwinningen op Eric Koch, Diego Brandão en Akira Corassani is Poirier de favoriet (elke UFC tegenstander van McGregor was dat tot op dit moment) en zeker geen “pushover”, integendeel zelfs. Conor wint het gevecht via TKO in de 1e ronde (zoals door hem voorspeld), wat hem de eerste man maakt die Poirier verslaat op KO/TKO; een tweede Performance of the Night is het gevolg.

Aankomend weekend is het dan tijd voor McGregor om het op te nemen tegen Dennis Siver; voor de eerste keer niet als underdog, maar dus wel met wederom een voorspelling. Siver laat zich niet zomaar afzeiken en in elkaar slaan en met een record van 22-9-1 heeft hij meer overwinningen dan dat McGregor professionele gevechten heeft gehad.

Heeft McGregor het dan wel verdiend om bij een overwinning op Siver het tegen champ Jose Aldo op te nemen? Volgens gerenommeerde MMA-site Sherdog.com staat hij namelijk 6e in de featherweight-rankings, dus zou iemand boven hem op die lijst niet gewoon voorrang moeten hebben? En moet McGregor niet eerst met iemand uit die top 5 vechten en imponeren?

MMA-th kennen die meeste van ons wel, dus logica ergens uit kunnen halen waarom McGregor nu tegen Aldo zou mogen vechten is zowat onmogelijk…maar wat wel opvalt is dat elke vechter in die top 5 (met uitzondering van Aldo zelf, dat zou awkward zijn natuurlijk) al tegen Jose Aldo heeft gestaan…en verloren. Is het dan voor matchmaker Joe Silva logisch om een van deze gasten wederom tegen hem te laten vechten? Of verdient de UFC meer geld met iemand als Conor McGregor?
De laatste vraag heeft natuurlijk niets te maken met de skills van McGregor, maar als we daar alleen naar kijken; 16-2 (4-0 UFC), met een win-streak van 12-0, 3 UFC bonussen in 4 gevechten. Er zijn mensen met minder MMA accolades voor een UFC kampioenschap gegaan…en hebben deze gewonnen.

En als hij dan wint van Siver en hij mag tegen Aldo, wat is dan zijn voorspelling? “It will be the same outcome when myself and Jose face off. He will not stand a chance, and the fans will see that as well. I believe I will be the betting favorite on all of these future contests. I certainly feel that way.”

Wij denken dus dat McGregor zeker de credits heeft om een (versneld) title-shot te krijgen bij een (indrukwekkende) overwinning op Siver, maar wat denken jullie?

Gastcolumnist Mike

Door mmacentral

Spreading the MMA word in NL.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.