EliteXC

Elite Xtreme Combat , ook wel bekend als EliteXC, was een Amerikaanse MMA organisatie waarvan ProElite de eigenaar was. Zij waren gelegen in Californie en werden opgericht op 14 december 2006. De organisatie is ontstaan als samenwerking tussen ProElite en Showtime Networks.

Het eerste grote evenement vond plaats op 10 februari 2007 in het DeSoto Civic Center in Mississippi. De legendarische Frank Shamrock en BJJ instructeur Cesar Gracie vochten in de headliner. Frank Shamrock won niet geheel verrassend met gemak de partij op (T)KO.

EliteXC is één van de MMA organisaties geweest die snel gegaan en gekomen zijn. Echte onderscheidende kwaliteiten of vechters had de organisaties zeker in de begintijd niet. Zij probeerden zich echter wel te onderscheiden met ShoXC; een maandelijkse show die aanstormend MMA talent in de spotlight zette. Een soort The Ultimate Fighter light dus.

EliteXC timmerde aan de weg en nam zelfs een organisatie over: Cage Rage Championships, een Britse MMA organisatie die ondertussen ook bankroet is. Daarnaast vonden er diverse co-promoties plaatst met onder andere DREAM en Affliction, waarin de bedoeling was om MMA vechters uit deze organisaties het tegen elkaar te laten opnemen.

Hetgeen waar EliteXC het meest bekend om is geweest is het aantrekken van straatvecht legende Kimbo Slice. Zij hebben het aangedurfd om hem te laten debuteren, tegen weliswaar prut competitie. Nadat hij echter op knockout verloor van Seth Petruzelli was die hype ook snel ten einde.

Er ontstonden geruchten dat Petruzelli verzocht was door de leiding van Elite om de partij te verliezen of in ieder geval competitief te maken. Er volgde een onderzoek door de Florida State Athletic Commission en de organisatie kwam in een kwaad daglicht te staan. Na dit schandaal kelderden de kijkcijfers en uiteindelijk besloot EliteXC op 20 oktober 2008 de deuren te sluiten.

Bekende MMA vechters die in deze organisatie vochten, zijn KJ Noons, Jake Shields, Robbie Lawler, Antonio Silva en vele anderen. EliteXC had ook nog een vrouwendivisie waarmee het zich enigszins onderscheidde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.