WEC

De WEC (World Extreme Cagefighting) was een MMA organisatie die in 2001 is ontstaan. Scott Adams en Reed Harris hebben de organisatie opgericht.

De WEC is één van de MMA organisaties die het langer heeft volgehouden dan de meesten. Het heeft zich eigenlijk vanaf het begin lijnrecht gepositioneerd tegenover de UFC als een soort “UFC-light.”

Dit gaf de organisatie een beetje een “cheap” gevoel maar het spektakel was er zeker niet minder om.
De meeste evenementen werden gehouden in het Tachi Palace Hotel & Casino in Californië. De organisatie had een deal met HDNet voor wat betreft het uitzenden van MMA gevechten. De gevechten werden gehouden in een vijfhoekige kooi, in tegenstelling tot de achthoekige kooi van de UFC. Hierdoor zaten de vechters dichter bij elkaar waarop de actie in principe feller en spectaculairder was.

In december 2006 werd de WEC opgekocht door Zuffa, het moederbedrijf van de UFC. De motivatie hierachter was dat de UFC in deze organisatie vechters kon laten vechten die wellicht net niet klaar waren voor het grote werk, de UFC. Althans, dit was de reden naar de buitenwereld toe. Hoewel dit ongetwijfeld zal kloppen, waren er ook geruchten dat de UFC bezig was zijn concurrenten uit te schakelen. Het opkopen hiervan is natuurlijk een effectieve manier om dat voor elkaar te krijgen.

Desondanks ging de WEC onder de vlag van Zuffa als een ‘eigen’ organisatie door. Wel begon het steeds meer op de UFC te lijken met bijvoorbeeld het gebruik van een achthoekige kooi sinds de overname. Vanaf eind 2008 werd besloten dat de WEC alleen door zou gaan met de lichtere gewichtsklassen. Vechters uit de light heavyweight en middleweight divisie gingen in die divisies in de UFC vechten. Een tijd terug waren de superheavyweight en heavyweight divisies al opgeheven.

Op deze manier werd de WEC een soort nichespeler voor talent uit lichtere gewichtsklassen. Zeker omdat bantamweight en featherweight destijds divisies waren die op dat moment niet in de UFC aanwezig waren. Uiteindelijk zou ook de welterweight divisie opgelost worden en de vechters op genomen in de UFC. Zo bleven alleen de allerlichtste gewichtsklassen over. Dit had als gevolg dat de vechters uit die gewichtsklassen zich konden meten met de besten van de wereld, ook al was de WEC op papier nog steeds een kleine MMA organisatie.

Alles wees er dus op dat de WEC opgenomen zou gaan worden in de UFC en dat gebeurde ook: op 28 oktober 2010 maakte Dana White bekend dat de WEC en al haar vechters opgenomen werden in de UFC. Sindsdien is er geen op zichzelf staand WEC evenement meer gehouden.

De WEC heeft in totaal 53 evenementen georganiseerd en 576 partijen samengesteld.

Bekende commentatoren zijn geweest: Frank Mir, Stephan Bonnar, Kenny Florian, Jens Pulver en vaste commentator Todd Harris.

Eén van de bekendste vechters en grootste publiekstrekkers van de WEC was Urijah Faber. Hij vecht tegenwoordig in de UFC met wisselend succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.