Badr Hari

Geboortedatum8 december 1984
NationaliteitNederlandse
Lengte197 cm (6'5")
Gewicht109 kg (240 lbs)
NicknameBad Boy

Badr Hari is zijn vechtstport carrière officieel begonnen in 2003, hoewel hij al begonnen is met kickboksen op 7-jarige leeftijd. Uiteindelijk is hij terecht gekomen bij Chakuriki Gym van Thom Harinck en hier uitgegroeid tot één van de grootste kickbokstalenten van Nederland.

Zijn daadwerkelijke professionele debuut kwam in 2003, toen hij een last-minute replacement was voor Melvin Manhoef.  Hij “mocht” het op gaan nemen tegen Alexey Ignashov, de Red Scorpion. In die tijd ook gezien (net als Badr) als een kickbokser waarvoor de sky the limit zou zijn. Zeker geen makkie dus. Badr verloor deze pot dan ook op KO (stoot op de plexus), maar hierbij moet vermeld worden dat Badr destijds zo’n 20 kilo lichter was dan Ignashov. Hoe het ook zij, de eerste professionele stappen voor de toekomstige “Bad Boy” waren gezet.

Niet heel lang daarna raakte Badr Hari bekend bij het grote publiek. Dit kwam met name door zijn tweeluik tegen Stefan “Blitz” Leko. Iedere kickboksfan weet hoe de eerste partij is afgelopen; Leko trapte Hari KO met een spinning back kick op de lever. Minder dan een half jaar daarna echter deed Badr vrijwel hetzelfde terug; hij trapte Leko KO met een spinning back kick op zijn kaak.

Zijn volgende partij was tegen Peter Graham en tijdens de aanloop naar dit gevecht kwam zijn “Bad Boy” persona goed naar voren. Hij probeerde Graham te beledigen en uit te lokken om hem uit zijn spel te halen. Dit lukte helaas voor Badr niet: tijdens de partij ging hij KO op Peter Graham’s “Rolling Thunder” kick.

In deze tijd was Hari ondertussen een “household name” in het kickboksen, zowel door zijn persoonlijkheid als door zijn vechtstijl. Met zijn immense kwaliteiten en hyper aggresiviteit was entertainment gegandareerd met Badr; of hij, of zijn opponent zou KO gaan, zoveel was wel zeker.

Na een tweeluik met Ruslan Karaev, waarin beide heren eenmaal op KO wonnen, kon hij in 2007 vechten voor de K-1 heavyweight title, tot 100 kg. Hij nam het op tegen Yusuke Fujimoto en won binnen een minuut met een high  kick. Hij was hiermee de eerste Heavyweight K-1 kampioen (volgens de nieuwe regels, welke bepaalden dat de Heavyweight divisie tot 100 kg ging).

Deze belt verdedigde hij eerst zeer verdienstelijk tegen Ray Sefo. In datzelfde jaar versloeg hij in de K-1 kwartfinale Peter Aerts op KO, Errol Zimmerman op dezelfde wijze en mocht hij tegen Remy Bonjasky aantreden.

Bonjasky leek de betere en scoorde een knockdown in de eerste ronde. In de tweede ronde echter verloor Hari alle controle en sloeg en trapte hij Bonjasky terwijl hij op de grond lag. Grote consternatie was het gevolg, waarbij Bonjasky uiteindelijk als winnaar werd uitgeroepen door diskwalificatie. Het gevolg voor Badr was een zware straf: de heavyweight title werd hem afgenomen.

Ondertussen was er weer een feud ontstaan tussen Hari en een opponent , ditmaal Alistair Overeem. De deal was dat Hari en Overeem eenmaal op K-1 regels zouden vechten, en eenmaal op MMA regels. Nadat Overeem de eerste (K-1) partij op KO won, zag Hari echter van het MMA gedeelte af. Hij nam uiteindelijk wel wraak en finishte Overeem een jaar later op K-1 regels.

Ondertussen won hij ook nog een keer van Semmy Schilt, een geweldige prestatie. Later in het jaar echter, in hetzelfde toernooi waarin hij wraak nam op Overeem, moest hij echter nu zijn meerdere erkennen in Schilt en verloor hij na drie downs op TKO.

In 2010 zou er weer controverse zijn rondom Hari. In een gevecht met landgenoot Hesdy Gerges trapte hij hem namelijk nadat hij op wilde staan na een down. Diskwalificatie was het gevolg. Dit had ogenschijnlijk grote gevolgen: in 2011 gaf Badr namelijk aan dat hij pauze ging nemen in het kickboksen en een bokscarriere in Amerika ambieerde.

Hij kwam in 2012 echter terug en won in zijn eerste partij van Gokhan Saki. Het kickboksen was echter niet het belangrijkste in Badr Hari zijn leven in deze periode: de vele aanklachten tegen hem wel. Er bleek dat Badr meerdere malen beschuldigd werd van mishandeling (buiten de ring welteverstaan) van onder andere miljonair Koen Everink, tijdens Sensation White. Steeds meer verhalen deden de ronde, gevolgd door officiele aanklachten. Dit zorgde ervoor dat Badr voor moest komen en in voorarrest werd geplaatst.

Op kickboksgebied had dit uiteraard ook gevolgen, Hari kon minder trainen en vocht minder. In 2013 vocht hij nog wel een tweetal partijen tegen Zabit Samedov, waarvan  hij de eerste op beslissing won en de tweede op TKO verloor. Hierna heeft hij nog een gezapige partij op beslissing gewonnen van oude vijand Alexey Ignashov. Daarna heeft hij de weg naar boven weer een beetje teruggevonden, met (T)KO overwinningen op oude rivalen Stefan Leko en Peter Graham.

Op 5 november 2015 kondigde Badr aan te stoppen met kickboksen. Dat duurde echter niet lang: in december 2016 nam hij het op tegen Glory champ, Rico Verhoeven. Het gevecht vond plaats in Oberhausen tijdens Glory Collision en moest de grote terugkeer van Badr worden. Dit liep helaas anders: hij moest opgeven met een armblessure, een spierscheuring in de arm. Jammer, maar de rematch maakt hopelijk meer duidelijk over wie nu de superieure kickbokser is tussen de twee. En die rematch zal er komen: op de Glory Redemption card op 9 december 2017 kondigde Badr zijn terugkeer naar het kickboksen aan. Op 3 maart 2018 werd die terugkeer werkelijkheid en won hij op punten van oude rivaal Hesdy Gerges in Ahoy Rotterdam, op de Glory 51 card.

In het begin van zijn carrière werd hij gezien als troonopvolger van legendes als Ernesto Hoost en Rob Kaman als dé beste kickbokser van Nederland. Hoewel hij het talent heeft laten zien en de groten der aarde verslagen heeft (waaronder Aerts en Schilt) heeft hij uiteindelijk nooit consequent door kunnen stoten naar de top. Zijn gedragingen binnen en buiten de ring zullen daar zeker niet toe hebben bijgedragen. Feit blijft wel dat Badr Hari één van de grootste kickbokstalenten van Nederland was en is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.