Bas Rutten

Geboortedatum24 februari 1965
NationaliteitNederlandse
Lengte185 cm (6’1”)
Gewicht92 kg (205 lbs)
NicknameEl Guapo

Bas Rutten is een van de pioniers in het MMA. Hij was al aardig succesvol als kickbokser toen hij in Pancrase begon aan zijn MMA carriere. Bas Rutten heeft gevochten tegen medelegendes als Frank Shamrock, Ken Shamrock, Maurice Smith en Guy Mezger. Wat veel mensen niet weten, is dat Rutten als volledig “MMA-groentje” in Pancrase ging vechten. Het grondgevecht leerde hij terwijl hij vocht. Zo gaat het verhaal dat hij ooit in zijn kleedkamer een gevecht aan het bekijken was, een submission zag, en deze toen gebruikte in zijn eigen gevecht wat kort daarop volgde. Dit was natuurlijk in de begindagen van het MMA, maar dat El Guapo er wat van kon, was wel duidelijk. In Pancrase moest hij alleen legendes als Ken Shamrock voor hem dulden, die meer ervaring had en hem twee keer op submission versloeg. Veel MMA fans zullen zijn gevechten met Kens (adoptieve) broer Frank niet vergeten, waar Frank hem zo uitdaagde dat Bas hem gesloten vuist sloeg (verboden in die tijd in Pancrase). Hij “brak de lever” van Jason Delucia en had een fantastisch gevecht met kickbokslegende Maurice Smith. De quotes en verhalen zijn eindeloos en niemand die ze beter vertelt dan Bas zelf. Bekijk maar eens zijn oude gevechten met zijn eigen commentaar; de moeite waard.
Na zijn successen in Pancrase trok hij naar de UFC. Na een TKO overwinning op Tsuyoshi Kohsaka nam hij het op tegen Kevin Randleman voor de UFC heavyweight titel. In een zeer controversiele wedstrijd werd Rutten als winnaar uitgeroepen. Velen waren van mening dat Randleman de overwinning had verdiend: hij had immers Rutten gecontroleerd op de grond. Rutten was echter de actievere vechter en won op grond hiervan de titel.
Direct hierna ging Rutten met pensioen wegens zeurende blessures die niet meer wilden herstellen. Hierna heeft hij in de commentatorenstoel gezeten voor PRIDE en vele events van zijn commentaar voorzien. Tevens heeft hij vechters gecoached als Mark Kerr en Kimbo Slice en is hij coach geweest in de IFL. Uiteindelijk heeft hij in 2006 nog één keer gevochten, tegen Ruben Villarreal. Uiteraard won hij deze partij overtuigend, ondanks zijn blessures.
Tegenwoordig presenteert hij samen met Kenny Rice Inside MMA. In 2015 werd hij toegevoegd aan de UFC Hall of Fame voor zijn bijdragen aan de grootste MMA organisatie in de wereld.

2 reacties op “Bas Rutten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.