Chael Sonnen

Geboortedatum3 april 1977
NationaliteitAmerikaanse
Lengte185 cm (6'1")
Gewicht92 kg (205 lbs)
Nickname

Chael Sonnen staat bekend als een van de meest polariserende figuren in de MMA wereld. Je haat hem of vindt hem geweldig. Dit komt met name door zijn uitspraken en houding buiten de octagon. Maar ook daarbinnen heeft hij zichzelf bewezen.

Sonnen is voornamelijk een worstelaar en is dan ook een NCAA Division I All-American. Daarnaast heeft hij in meerdere worsteldisciplines hoge ogen gegooid. Hij besloot zijn worstelskills in de MMA sport te gaan testen en debuteerde in 1997 op 19-jarige leeftijd.

Hij won zijn eerste 6 gevechten, verloor ook van Trevor Prangley en Forrest Griffin, maar werd op basis hiervan toch uitgenodigd door de UFC. Dit avontuur begon niet optimaal, aangezien hij verloor van Renato Sobral door een submission, zijn grootste zwakke punt op dat moment. Hij nam nog wel wraak op Trevor Prangley maar verloor zijn partij daarna van Jeremy Horn, wederom door submission.

Daarna ging Sonnen het proberen in Bodog Fight, een organisatie die ondertussen ter ziele is gegaan. Hij zette daar een indrukwekkende reeks neer en versloeg onder andere Tim Credeur en Amar Suloev, voormalig UFC en PRIDE vechter.

Deze reeks bracht hem bij de WEC, destijds zusterorganisatie van de UFC. Hier vocht hij voor de lightheavyweight titel tegen Paulo Filho waar hij een op zijn minst opvallende partij vocht. Er werd door de scheidsrechter namelijk opgemerkt dat hij verbaal had opgegeven op een submission van Filho, maar Sonnen ontkende dat zelf. Hoe het ook zij, de verliespartij bleef staan.
Chael kreeg wel een rematch echter, maar deze werd gecancelled omdat Paulo Filho naar een afkickkliniek moest. Sonnen versloeg in plaats daarvan Bryan Baker en later kon hij het alsnog opnemen tegen Filho. In een tamelijk vreemd gevecht waar Filho als een soort zombie door de cage leek te slaapwandelen, sleepte Chael Sonnen de decision eruit. Hiermee verdiende hij dus zijn eerste MMA titel en was hij WEC middleweight champ.

Met het opnemen van de WEC middleweight divisie door de UFC, verhuisde Chael mee terug naar de UFC. Hier zou hij uitgroeien tot de vechter en persoonlijkheid die hij tegenwoordig is.

Hij begon echter, ironisch genoeg, net als in zijn eerste periode bij de organisatie; hij verloor op submission, dit keer van Demian Maia. Hierna begon hij te winnen echter en won hij achtereenvolgens van Dan Miller en daarna op indrukwekkende wijze van grinder Yushin Okami. Hierna was top contender (destijds) Nate Marquardt aan de beurt en hij liet hierin zijn over verbeterde submission defense te beschikken. Hij ontsnapte uit twee pogingen, won de decision en mocht zich op gaan maken voor een gevecht tegen niemand minder dan Anderson Silva.

Op 7 augustus 2010 was het dan zover en mocht hij tegen Silva aantreden. Velen vonden dat Sonnen een onverdiende challenger was maar hij snoerde de criticasters de mond door Silva gedurende vijf ronden te domineren. Hij verloor echter in de laatste paar minuten door een triangle choke.

Hoewel hij verloor, liet hij wel zien een geduchte tegenstander te zijn en belangrijker, hij was de eerste die liet zien dat Anderson Silva menselijk was. Hierna kwam hij echter in persoonlijke problemen door een gefaalde drugstest (zijn testosteron was velen malen hoger dan toegestaan) en belastingfraude perikelen.

Hoe het ook zij, in oktober 2011 keerde hij weer terug en submitte meteen hot prospect Brian Stann. Hierna was eeuwige contender Michael Bisping aan de beurt; Chael won een (weliswaarde saaie en niet super overtuigende) decision.

Hiermee had Sonnen zijn rematch tegen Silva verdiend. De tweede partij ging, ondanks geluiden dat Silva niet 100% voor de eerste was, hetzelfde van start als hun eerdere ontmoeting. Sonnen sleurde Silva naar de grond, en hield hem daar op dominante wijze. Hij landde veruit de meerdere strikes maar veel schade leverde dit echter niet op. In de tweede ronde maakte hij echter een fout door een spinning soort van elbow strike te proberen waarbij hij letterlijk uitgleed. Silva zag zijn kans en maakte het uiterst koelbloedig af met een knie tegen de solar plexus, gevolgd door follow up stoten. Het gevecht eindigde hiermee vrij abrupt maar de aanloop er naartoe was waardoor het gevecht herinnerd zou worden: Sonnen had het gevecht wederom op meesterlijke wijze gehyped.
Hierna zou Sonnen opnieuw geschiedenis gaan schrijven.

Hij werd namelijk naast Jon Jones coach tijdens The Ultimate Fighter. Hiermee verdiende hij (wederom in de ogen van velen onverdiende) kans op een titel: dit keer de lightheavyweight titel tegen topper Jon Jones. Hoewel Chael overmatched was en snel verloor, was hij alsnog dicht bij de overwinning; later bleek dat Jones een gebroken teen had en zou tussen de rondes in gedwongen hadden moeten stoppen.

Hierna heeft hij aangegeven terug te willen naar de middleweight divisie. Hij heeft ondertussen echter op indrukwekkende wijze gewonnen (via submission nota bene) van Mauricio “Shogun” Rua, waarna hij verloor van Rashad Evans. Dat was voorlopig ook zijn laatste partij: in 2014 werd hij namelijk geschorst na twee gefaalde drugstests. Hierop kondigde Chael Sonnen zijn pensioen aan, maar in maart 2016 doken weer berichten op dat hij na zijn schorsing in juli van dat jaar wil terugkeren in de Octagon. Mogelijk zit die terugkeer naar de middleweight divisie er dus nog in.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.