Conor McGregor

 

Geboortedatum14 juli 1988
NationaliteitIerse
Lengte175 cm (5'9")
Gewicht66kg (145 lbs)
NicknameThe Notorious

The GOAT. McGreGOAT. Enigszins gekscherend gingen deze woorden over diverse MMA fora als Sherdog.com. Maar die woorden lijken toch echt bewaarheid te worden, stapje voor stapje.

Conor McGregor is een Ierse MMA vechter uit Dublin. Uiteraard begon hij initieel met voetbal, herkenbaar voor ons Hollanders. Parallel hieraan begon hij ook met boksen, dat is ook dan wel iets typisch Iers. Tot zover niets bijzonders in principe aan de jonge Conor.

In zijn vroege twintiger jaren woonde hij echter een UFC event bij. Dit veranderde alles voor McGregor. Hij wilde niet alleen “MMA gaan doen”, maar een professionele carrière nastreven. De gym die hij koos was SBG Ireland, waar hij onder John Kavanagh (wie? Nou, de eerste BJJ black belt van Ierse komaf) begon met trainen.

McGregor wijkt af van de moderne MMA vechter in de zin dat hij niet MMA in de breedste zin van het woord als basis heeft. Conor begon dus met boksen, maar heeft hier ook in rap tempo vechtsporten als Tae Kwon Do, Capoeira en Karate aan toegevoegd. Meer budosporten dus in plaats van de “geijkte” sporten als worstelen.

Zijn zo fel geambieerde professionele carrière liet niet lang op zich wachten en na een amateurdebuut in 2008 ging in datzelfde jaar nog zijn profcarrière van start. Hij won ook meteen van Gary Morris in zijn geliefde Dublin. Na Morris delfden nog 11 tegenstanders het onderspit, waar hij in dezelfde serie 2 keer zijn meerdere moest erkennen. Ondertussen werd hij wel eventjes kampioen in zowel de Featherweight- als Lightweight divisie van de CWFC (Cage Warriors Fighting Championship)

 

Na deze fantastische serie klopte de UFC aan. Of Conor wilde vechten in de featherweight divisie. Nou, dat wilde hij wel. We schrijven 2013 en Conor mocht aantreden tijdens een UFC on Fuel TV evenement, tegen Marcus Brimage. Conor begon meteen goed en won niet alleen op TKO, maar ook de Knockout of the Night award. Niet slecht voor een “beginneling”. Hierna waren achtereenvolgens Max Holloway, Diego Brandao en Dustin Poirier de pineut. Tijdens deze laatste twee gevechten won hij de Performance of the Night award en vestigde hij zijn status als topflight UFC vechter.

 

Daarna waren achtereenvolgens Dennis Siver en Chad Mendes aan de beurt, deze laatste na het eerste afgeblazen titelgevecht tegen José Aldo. Op 13 december 2015 was het dan alsnog zover en tradt McGregor aan tegen Aldo, de kampioen die al 10 jaar niet meer verloren had. McGregor had slechts 13 seconden nodig om de nieuwe kampioen te worden.  Conor McGregor heeft dus in korte tijd een behoorlijke indruk achtergelaten in het MMA landschap. Mogelijk zullen we hem later in één adem noemen met legendes als Fedor Emelianenko, Georges St-Pierre,  Jon Jones en Anderson Silva.

Tijdens UFC 202 won hij een geweldig gevecht, op majority decision, tegen Nate Diaz in een welterweight (!) main event. Dit was een rematch van het gevecht dat de twee heren eerder hadden, waar Conor McGregor verrassend het onderspit delfde tegen Diaz.

Dit volgde hij op met een spectaculaire en ogenschijnlijk makkelijke overwinning op de lightweight koning destijds, Eddie Alvarez. Hiermee werd Conor McGregor de eerste persoon die ooit in de UFC kampioenschappen in twee verschillende gewichtsklassen – gelijktijdig – kon overleggen.

Dit heeft onder anderen geleid tot een megafight in het boksen tegen all-time grootheid Floyd “Money” Mayweather, na veel speculaties en uitdagen over en weer. Dit gevecht heeft plaatsgevonden in de nacht van 26 augustus op 27 augustus, met honderden miljoenen dollars op het spel. Niet voor niets werd Mayweather – McGregor ook wel de “Money Fight” genoemd.

Conor deed het boven verwachting goed en liet een uitstekende prestatie zien. Hij won zelfs de eerste paar rondes en leek hiermee op weg naar een sensationele uitkomst. Vanaf ongeveer de vijfde ronde nam Mayweather het over en liet hij ondanks zijn 2-jarige afwezigheid en leeftijd van 40 jaar zien waarom hij pound-for-pound de beste is. McGregor ging steeds meer in zijn achteruit, ging missen, moest incasseren en werd moe. Het leek een kwestie van tijd en dat was ook zo: Mayweather wint op TKO in de tiende ronde.

Desalniettemin een fantastische prestatie en één die waarschijnlijk de MMA wereld nog verder op de kaart heeft gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.