Kimbo Slice

 

Geboortedatum8 februari 1974
NationaliteitAmerikaanse
Lengte188 cm (6'2")
Gewicht102 kg (225 lbs)
NicknameKimbo Slice

Kevin Ferguson, beter bekend als Kimbo Slice,  was een MMA vechter die vooral bekendheid heeft verworven met straatgevechten op YouTube.

Vóórdat hij daarmee internationaal bekend was, had hij al een sportief verleden. Hij was namelijk een van de beste linebackers op zijn high school (Miami Palmetta High School). Vanwege zijn atletische prestaties kon hij aan de University of Miami studeren, waar hij zich richtte op de studie “Criminal Justice”.

Dat zijn toekomst niet in de boeken lag werd echter al vrij snel duidelijk. Hij begon te werken als een bouncer voor een strip club, waar hij via via in contact kwam met en als chauffeur kon werken voor RK Netmedia, ook wel bekend als pornobazen Reality Kings.

Niet lang daarna, we schrijven 2003, begon hij zijn carrière als straatvechter. Youtube was toen natuurlijk nog niet zij wijdverbreid als nu, dus werden zijn gevechten initieel aangeboden via SublimeDirectory. Het gevecht waar hij het meest bekend mee is geworden is zijn gevecht tegen “Big D”. (wie kent hem niet) Tijdens dit gevecht raakte Slice Big D zijn oog, waardoor hier een smerige snee in kwam. Hiermee verdiende Kimbo zijn bijnaam “Slice”. De bijnaam Kimbo had hij ondertussen in zijn jeugd al verdiend.

kimbo first fight
Dat zag er dus zo uit

Hiermee begon de mythe van Kimbo. Na onverwinningen op vele andere “vechters” als Adryan, Chico, Dreads en natuurlijk The Bouncer ging Kimbo het opnemen tegen “The Police Officer”. Deze politieagent was echter een soort van vechter, genaamd Sean Gannon.

Deze Gannon gaf Kimbo meer partij dan hij had gehoopt. In een chaotisch (want niet sanctioned natuurlijk) gevecht had Gannon de overhand, maar hielpen Kimbo’s maatjes hem een handje door de gaan lopen zeuren als Gannon wilde grapplen. Hoewel Kimbo zijn ondertussen (bij het mainstream publiek) legendarische status een klein deukje opliep, was dit het zetje dat hij nodig had om zijn echte MMA carriere te lanceren.

En dat gebeurde ook niet lang daarna. Hij begon te trainen bij Freestyle Fighting Academy, eerst voor zijn street fights maar gaandeweg ook voor echte MMA gevechten. Zelfs onze Bas Rutten bemoeide zich ermee en El Guapo bracht hem de nodige kneepjes bij.

Met deze real life MMA training op zak mocht hij het opnemen tegen de voormalige boksprof Ray Mercer. (je kent hem misschien nog wel; hij gaf Tommy Morrison op zijn kloten, lang geleden en behaalde Olympisch eremetaal in een ver verleden). Mercer was weliswaar toen al oud (we schrijven 2007), maar Kimbo liet zien zijn traning serieus te nemen. In zijn eerste (niet officieel erkende weliswaar) gevecht in Cage Fury Fighting Championships versloeg hij Mercer met een guillotine. Hij liet daarna zien ook marketing te begrijpen en daagde David “Tank” Abbott uit. Ook “over the hill” maar zeker nog met een naam.

Dit gevecht ging initieel niet door; maar Kimbo had ondertussen wel dusdanig veel geluid gemaakt dat het ondertussen ter ziele gegane EliteXC hem oppikte. Eerste tegen Bo Cantrell, (winst voor Kimbo) en daarna toch echt tegen Tank. Kimbo won makkelijk en zijn ster bleef rijzen.

Daarna steeg de kwaliteit van zijn tegenstanders. Hij mocht het opnemen tegen “The Colossus”, James Thompson. Niet de beste heavyweight aller tijden maar zeker gevaarlijk voor een onervaren vechter als Kimbo. Dat bleek ook; Thompson domineerde maar Kimbo mazzelde; hij raakte Thompson op zijn bloemkooloor en deze spatte open, waardoor Kimbo op TKO won.

De sky leek de limit voor Slice, maar toch ging het mis. Hij zou het gaan opnemen tegen legende Ken Shamrock, wederom een vechter van naam en faam maar ver over the hill. Omdat Shamrock zich blesseerde, viel op het laatste minuut de opgepompte natuurlijke lightheavyweight Seth “The Silverback” Petruzelli in.

Het meest rampzalige scenario voltrok zich; met een korte stoot sloeg Petruzelli Kimbo in de eerste ronde van de wereld.

kimbo_petruzelli
En dat zag er als volgt uit

 

Kimbo zijn imago liep hiermee dus wederom een deukje op. Niet alleen dat; met de controverse rond dit gevecht (Petruzelli was schijnbaar gevraagd “bepaalde technieken niet te gebruiken”) ging ook EliteXC down the crapper.

Maar gelukkig hebben we nog Dana White in deze wereld. Iemand die een marketing kans herkent als ie ‘m ziet: hij gaf en plein public dat als Kimbo in de UFC wilde vechten, dat hij zijn weg naar binnen zou moeten verdienen met een optreden in The Ultimate Fighter.

En zo geschiedde. Kimbo verloor in zijn eerste gevecht al van Roy Nelson, hoewel dat geen schande is en hij niet onverdienstelijk deed. Hij kreeg nog een kans om Matt Mitrione zijn plaats in te nemen, maar dat feest ging niet door een knieblessure.

Toch kreeg hij een gevecht tijdens de finale, en wel tegen Houston Alexander in een catchweight gevecht (215 pounds). Kimbo won en liet zien het een en ander opgepikt te hebben aan grappling (hij suplexte Alexander), maar de cardio van beide heren was ver onder de maat.

Zijn uiteindelijke, officiele pay-per-view debut mocht Slice eindelijk maken tegen eerdere castmaat Matt Mitrione. Mitrione versloeg hem makkelijk, waarop hij zijn congé kreeg van Dana White.

Mitrione_Kimbo
Ook dat ging niet goed

 

Hiermee was ook zijn MMA carrière meteen ten einde. Kimbo is hierna aan de slag gegaan als professioneel bokser. Ook hier was zijn internetfaam een handig middel voor hem: zelfs Roy Jones Jr (wederom een over the hill vechter met enorme naam) noemde zijn naam als mogelijke opponent.

Dat vertelt echter niet het verhaal van Kimbo Slice. Slice is nooit de beste vechter geweest; verre van. Hij heeft zich echter helemaal van onderen weten op te vechten terwijl hij in de publieke schijnwerpers stond, en hiermee (met de hulp van onder andere de UFC en EliteXC) een mythische status kunnen opbouwen, die weliswaar op basis van zijn skills sloeg als een lul op een drumstel.

Stories put asses in seats; en dat heeft Kimbo met zijn weliswaar korte MMA carrière heel erg duidelijk gemaakt.

Een periode lang was de hype die Kimbo had opgebouwd dusdanig groot, dat een aantal mensen zelf dacht dat hij partij zou zijn voor Fedor Emelianenko. Hoewel dat natuurlijk een belachelijk idee was, heeft het de MMA fan wel de ogen geopend over hoe hype een verhaal kan creëren. Niet geheel ontoevallig vond Kimbo Slice zijn piek qua bekendheid ook plaats tijdens de hype rondom Brock Lesnar.

Hoewel Slice zeker niet “legit” was als je kijkt naar de typische MMA vechter, deed hij het zeker niet onaardig gezien zijn beperkte ervaring en leeftijd. Ondanks de kritiek van MMA vechters en -fans, heeft hij MMA als sport een stukje meer mainstream gemaakt. Of dat positief is geweest, zal de tijd uitwijzen.

In 2015 maakte Kimbo bekend terug te keren naar MMA in een gevecht tegen Ken Shamrock. Dat gevecht won hij, hetzij ternauwernood na een mislukte choke van Shamrock. Hierna nam hij het op tegen mede-internetsensatie Dhafir “Dada 5000” Harris. Ook deze partij won hij, waarna hij het op zou gaan nemen tegen zijn vroegere tegenstander James “The Colossus” Thompson.

Helaas zou hij vóór deze partij komen te overlijden op 42-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.