Rico Verhoeven

 

Geboortedatum10 april 1989
NationaliteitNederlandse
Lengte196 cm (6'5")
Gewicht115 kg (255 lbs)
NicknamePrince of Kickboxing

Sinds oktober 2015 mag kickboks-megatalent Rico Verhoeven zich MMA vechter noemen. Hij heeft er op dat moment als 26-jarige al 57 kickbokspartijen op het hoogste niveau op zitten, waarvan 46 gewonnen. Niet alleen dat, op dat moment is hij ook Glory heavyweight kampioen en mag zich dus met recht de beste kickbokser van de wereld noemen. Op zijn palmares staan gevechten tegen Semmy Schilt, Hesdy Gerges, Sergei Kharitonov, Peter Aerts, Gokhan Saki, Daniel Ghita, Errol Zimmerman en ga zo nog maar even door. Hij wint de meeste ook nog.

Martial Arts zijn dan ook niet vreemd voor de beginnende MMA vechter Verhoeven. Rico traint sinds zijn zesde al in diverse vechtsporten. Op zesjarige leeftijd begint hij in zijn woonplaats Bergen op Zoom met kyokushin karate. De trainer op dat moment? Zijn vader, die een niet onverdienstelijke zwarte band in die sport heeft. Kickboksen steelt echter zijn vechtsport hart en daar gaat hij zich dan ook verder in ontplooien op zijn zevende. Dat ging goed. Zo goed zelfs, dat hij al vanaf zijn zestiende “gedwongen” was om tegen volwassen tegenstanders te sparren. Dat kwam niet alleen door zijn aanzienlijke achtergrond en skills, maar ook door zijn lengte en gewicht.

Zijn professionele record begint dan ook al in 2004, als hij 15 (!) is. Hij maakt zijn eerste stappen in de spotlight in het regionale circuit en wint zijn 7 van zijn eerste 8 partijen. Het duurt niet extreem lang voordat hij in de regionale “upper league” komt als hij in 2008 zijn debuut maakt in de K-1 tijdens een K-1 MAX Superfight in Utrecht. Deze partij wint hij van Redouan Abdelloui en vanaf dan gaat het hard. Hij doet in 2009 mee met de K-1 Grand Prix in Tokyo en reikt hierin tot de kwartfinales.

Gedurende de jaren die daarop volgen maakt hij naam in onder anderen SUPERKOMBAT en It’s Showtime. Omdat K-1 failliet gaat begint hij zijn belofte niet daar in te lossen, maar in het nieuw gevormde Glory. Daar verslaat hij in 2012 MMA-veteraan-omgeturnd-naar-kickbokser Sergei Kharitonov.  Nadat hij nog een verliespartij moet slikken tegen Semmy Schilt, schiet hij naar de top met als hoogtepunt het winnen van de Glory heavyweight belt in 2014 tegen topper Daniel Ghita. Hierna verdedigt hij zijn titel een aantal maal met succes. Na een uitstapje in 2015 naar het MMA, komt zijn grootste “money fight” in december 2016 tegen Badr Hari.

Dit volledig gehypete gevecht vond plaats in Oberhausen tijdens Glory Collision, maar de uitkomst was teleurstellend voor alle betrokkenen: tegenstander Badr Hari moest opgeven wegens een spierscheuring in de arm. Niet veel later trad Rico aan in een soort van glorified oefenpartijen tegen achtereenvolgens Ismael Lazaar en MMA-bekende Antonio “Bigfoot” Silva.

Een echte test volgde tijdens Glory: Redemption in Ahoy Rotterdam op 9 december 2017. Rico mocht aantreden tegen oude bekende Jamal Ben Saddik en won na initiele tegenslag op spectaculaire wijze van de Belgisch-Marokkaanse reus. Met de terugkeer van Badr Hari naar de kickbokswereld lijkt een hereniging met deze oude bekende onvermijdelijk voor Verhoeven.