Sage Northcutt

Geboortedatum1 maart 1996
NationaliteitAmerikaanse
Lengte183 cm (6'0")
Gewicht70kg (156 lbs)
NicknameSuper

Sage Northcutt is in 2015 de nieuwste sensatie in het MMA in algemeen en de UFC in het bijzonder. Hij moet nog 20 worden als hij zijn debuut maakt in de UFC, tegen de oudere Frank Trevino tijdens UFC 192. Deze partij, net als al zijn andere profpartijen, wint Northcutt. (makkelijk ook, binnen één minuut)

“Super” Sage Northcutt heeft er dan al 15 jaar training in Martial Arts opzitten. Hype travels fast en dat is in zijn Sage zijn geval zeker waar. Dat heeft niet alleen met zijn onwaarschijnlijk jonge leeftijd te maken, Vitor Belfort was immers net zo oud toen hij in 1997 debuteerde in de UFC. Dat heeft ook te maken met de lightweight zijn uiterlijk: G.I. Joe zou er jaloers op zijn. Tel daarbij het huidige social media klimaat op en je hebt de nieuwste superster in het MMA te pakken. Iemand ook die toebehoort aan een “new breed” van zeer jonge, marketing-technisch aantrekkelijke vechters die niet alleen kunnen vechten maar ook iets uitstralen. Zie ook: Ronda Rousey en Paige van Zant. Daar is nu dus Sage bijgekomen, die ongetwijfeld ook zijn schare vrouwelijke fans mee zal brengen naar MMA. Dat is de marketingkant, maar hoe zien zijn palmares eruit op extreem jonge leeftijd?

  • 3e dan in Taekwondo
  • 2e dan in Kajukenbo
  • Purple belt in BJJ

Daarnaast heeft hij uitvoerige ervaring in Karate (hij stond op zijn 9e op de cover van Sports Karate Magazine en stond in 2012 al in de “Black Belt Magazine Hall of Fame”) en heeft hij geworsteld op high school, waar hij een (weliswaar bescheiden) record van 19-10 opbouwde in de 170-pound divisie. Hij heeft dus nu al een schat aan ervaring en “ticked the boxes” qua uiterlijk en vechtstijl, met veel flashy kicks en vloeiende combinaties. Daarnaast heeft hij enorm veel potentieel: hij zit nog op school en traint dus nog niet eens full-time. Tel daarbij op dat hij nu al twee belts in het MMA bezit (van de organisatie waar hij in begon, Legacy Fighting, en wel de lightweight en welterweight divisies) en de sky lijkt de limit voor Sage Northcutt. Voor vele fans is hij nu al de “man they love to hate” maar als Chael Sonnen ons iets heeft geleerd, is het wel dat dat niet per sé een negatief iets hoeft te zijn.

Hoe ver gaat Sage Northcutt komen? De tijd zal het leren, maar wij MMA fans zitten in elk geval eerste rang. Een gesprekje met Vitor Belfort over wat hij kan verwachten als extreem jonge MMA ster zou voor Sage wellicht geen slecht idee zijn.

Dat bleef wel uit zijn eerste tegenslag: tegen relatief anonieme vechter Ryan Barbarena moest hij helaas aftikken. Hij reboundde echter goed tijdens UFC 200, waar hij won van Enrique Marin na enkele hachelijke momenten op de grond.