Stefan Struve

 

Geboortedatum18 februari 1988
NationaliteitNederlandse
Lengte213 cm (7'0")
Gewicht117 kg (260 lbs)
NicknameSkyscraper

Stefan Struve is één van de veelbelovende Nederlandse MMA zwaargewichten van dit moment. Met zijn immense lengte van 2 meter 13, is hij de langste vechter in de UFC op dit moment.

Hoewel zijn kracht in het grondgevecht ligt, niet in de laatste plaats door zijn lengte, heeft hij van origine een kickboksachtergrond. Hij debuteerde in 2005 in de MMA wereld met een submission overwinning op John de Wilde. Destijds was hij slechts 17 jaar oud.

Hoewel hij dan ook al tientallen officiele gevechten op zijn naam heeft staan, is hij op moment van schrijven nog erg jong. Van deze gevechten won hij het merendeel op submission, wat zijn grappling skills nog eens onderstreept.

In de UFC mocht hij meteen zijn debuut maken tegen één van de gevaarlijkste heavyweights in Junior dos Santos. Stefan werd voor de leeuwen geworpen en het resultaat was niet heel verrassend; Stefan verloor op TKO.

Daarna mocht hij het tegen soort-van-landgenoot Denis Stojnic opnemen, een kickbokser. Deze partij won Stefan vrij eenvoudig op submission. Vervolgens mocht hij aantreden tegen Chase Gormley en Paul Buentello, geen hoogvliegers maar indrukwekkende overwinningen, gezien zijn leeftijd destijds.

In de gevechten die volgden bleek Roy Nelson een maatje te veel, met name door zijn KO power en (destijds) de neiging van Stefan om zijn handen laag te houden. Gevaarlijk tegen een power puncher als Nelson en dat bleek ook. Hij herstelde zich in deze periode (2010) echter met winstpartijen tegen Christian Morecraft en Sean McCorkle, toch ook geen kleine jongens.

Hierna vond de UFC dat Struve klaar was voor een partij tegen hot prospect Travis Browne. Ook een lange vechter maar bij lange na niet zo lang als Struve. Hij bleek wel de meer atletische van de twee en won dan ook met een spectacularie superman punch van Struve.

Struve liet zich ook hierna echter niet uit het veld slaan en kwam terug met overwinningen op achtereenvolgens Pat Barry (saillant detail; een partij met een van de grootste lengteverschillen ooit in de UFC), Dave Herman, Lavar Johnson en de op dit moment bijna-contender Stipe Miocic. Niet lang daarna verloor Stefan in een fantastisch gevecht van K-1 legende Mark Hunt.

In augustus 2013 volgde een tegenslag buiten de Octagon voor Stefan; er werd een hartprobleem bij hem geconstateerd waardoor een gedeelte van het rondgepompte bloed weer terug in zijn hart kwam. Niet lang daarna was hij echter hersteld en klaar om weer te vechten voor de UFC, alvorens een (lang) revalidatietraject te volgen.

Stefan was geboekt om in 2014 uit te komen tegen Matt Mitrione; dit ging echter niet door omdat Struve flauwviel in de kleedkamer door een verhoogde hartslag. Hoewel het niet ernstig was, was dit een kleine tegenslag voor Skyscraper.

Zijn meest recente gevecht vond plaats op 13 december 2014  tegen collega-Nederlandse-MMA-vechter Alistair Overeem. Dit legde hij vrij snel af na een takedown en ground and pound van “The Reem” in de eerste ronde.

Hij hervond zich echter weer enigszins tegen Antonio Rodrigo Nogueira. Tegen Big Nog liet hij zien over vloeiende combinaties te beschikken en steeds beter zijn lengte weet te gebruiken. Dit gevecht tegen de PRIDE legende won hij dan ook terecht op decision. Hierna volgde een wat tentatieve decision loss tegen worsteloor Jared Rosholt, waar Stefan maar niet de trigger leek te kunnen overhalen. Dit maakte hij echter ruimschoots goed tijdens UFC Rotterdam, waar hij moeiteloos en binnen 16 seconden (!) Antonio “Bigfoot” Silva knockout sloeg. Dit volgde hij op met een goede submission win op Daniel Omielanczuk tijdens UFC 204. Mede hierdoor mocht hij de tweede UFC Rotterdam in Ahoy headlinen tegen Alexander Volkov. Hier verloor hij in de derde ronde op (T)KO.

Hoewel Stefan Struve de ervaring heeft van een veteraan, is hij nog erg jong en nog steeds in ontwikkeling. We gaan ongetwijfeld meer van hem horen de komende jaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.