MMA of Mixed Martial Arts is zoals de naam al zegt een verzameling van vechtsporten, een mix van verschillende stijlen. Maar om welke stijlen gaat het nu precies ?
In de begintijd, omstreeks 1993, was het in met name de UFC vooral een kwestie van stijl tegen stijl. In die tijd beschouwde men MMA of NHB (No Holds Barred) meer als een competitie om te bepalen wie nu de beste vechtstijl beheerste. Je zag dus vaak een karateka tegen een Judoka of een bokser tegen een worstelaar. Zij beheersten hun discipline tot in de puntjes maar meer ook niet.
Dominante stijlen wisselden elkaar dan ook af; in het begin was het vooral Royce Gracie die met zijn BJJ het MMA landschap domineerde. Later, toen vechters leerden zich te verdedigen tegen BJJ, zag je dat worstelaars als Dan Severn, Ken Shamrock en later Mark Coleman en Randy Couture gingen domineren.
De ‘striking’ game bleef echter niet achter en met de overwinningen van Maurice Smith en Pete Williams op de toen onoverwinnelijk geachte Mark Coleman kwamen de strikers weer aankloppen. Na het bijpoetsen van hun takedown defense en door hiermee het gevecht staande te houden bleek dat strikers het gevecht konden domineren.
Dit had weer een sneeuwbaleffect op andere vechters; worstelaars moesten zorgen dat ze konden striken, BJJ spelers moesten ook staand hun mannetje staan en strikers moesten aspecten van het grondgevecht onder de knie krijgen. Dit proces zorgde er uiteindelijk voor dat stijlen steeds meer vervaagden en het steeds meer ging om een mix van stijlen te gebruiken en de meest effectieve aspecten hiervan te ontwikkelen en gebruiken.
Eigenlijk kan je zeggen dat vanaf toen pas echt het moderne MMA zich begon te ontwikkelen. Wat vroeger uitzonderingen waren (denk aan vechters als Frank Shamrock, die al vroeg alle disciplines vaardig was) werd en is nu de norm. MMA vechters worden geacht zowel te kunnen striken als grondvechten in al hun aspecten. Ondertussen zijn we alweer een stapje verder en zie je dat niet alleen stijlen belangrijk zijn, maar dat vechters ook fysiek in uitstekende conditie moeten zijn. Tot voor kort was het nog een uitzondering dat een vechter een strength & conditioning coach inschakelde. Nu loop je achter als je dit niet doet en zijn zaken als ‘weight cutting’ tot een kunst verheven.
Maar dat is weer een verhaal op zich. In dit gedeelte van MMAcentral nemen je we mee naar een aantal traditionele vechtstijlen die de basis vormen voor het huidige, moderne MMA zoals we dat nu kennen. We kunnen ze uiteraard niet allemaal behandelen, maar wil je er graag een tussen hebben die je nog ziet staan, neem dan even contact op!