Muay Thai is een bekend verschijnsel in de MMA wereld. Denk maar eens aan vechters als Wanderlei Silva, Mauricio ‘Shogun’ Rua, Anderson Silva; hun vechtstijlen vinden hun basis in het Muay Thai.
Ehh…acht ledematen?
Muay Thai staat bekend als “The Art of Eight Limbs”. Nou denk je natuurlijk dat je maar vier ledematen hebt, maar binnen de sport worden de ellebogen en knieën ook als ledematen gezien. Het gaat namelijk niet om het gebruik van armen en benen, maar om “contact points” contact punten dus. Aangezien in het Muay Thai je dus ook met ellebogen en knieën mag vechten, heb je dus samen met handen en voeten acht contactpunten.

Geschiedenis van Muay Thai
Muay Thai is ontstaan in Zuidoost Azië Er zijn nogal wat meningsverschillen over de invloeden op het ontstaan van de sport, welke Chinese en Indische vechtsporten zouden bevatten. Wat wel vaststaat, is dat in Thailand de sport zijn origine vindt in Muay Boran. Dit was een vechtsport die Thaise soldaten gebruikten als ze hun wapen kwijt waren. Dit werd van verdedigingsmechanisme ook een sport voor entertainment. Gaandeweg maakten de bareknuckle wedstrijden plaats voor gevechten waarin de vechters hun handen wikkelden in hennep. Spoiler alert; die bullshit uit Kickboxer (hennep gedoopt in glas) is dus ook echt bullshit.
Muay Thai neemt een vlucht
Eind 19e eeuw begon Muay Thai, of simpelweg Muay toen nog geheten, een grote vlucht vanwege de persoonlijke interesse van de toenmalige koning van Thailand in de sport. Er ontstonden trainingskampen waarin de vechters als een soort familie opereerden. Hoe verder dit ging, hoe meer er een roep om regels en modernisering kwam. Die kwamen er ook; de eerste echte ring in Thailand werd gebouwd in 1921. Er kwamen scheidsrechters bij en na een dodelijk incident gingen de vechters ook echte boks handschoenen gebruiken. Rondes werden getimed en Muay werd officieel Muay Thai; sinds die tijd wordt er naar het oude Muay gerefereerd als Muay Boran.
En nu?
Tegenwoordig is Muay Thai een van de meest effectieve stand up vechtsporten in het MMA en in de vechtsport in het algemeen. De nadruk ligt in het pure Muay Thai zwaar op loeiharde strikes en het clinchen met de opponent. De vechter schaaft dus niet alleen zijn stand up skills bij maar leert ook takedown defense en zijn opponent vast te zetten in de clinch. Vraag maar eens aan Rich Franklin hoe het voelt om daar niet in getraind te zijn (getuige zijn gevechten tegen Anderson Silva).
Hiernaast zijn Muay Thai vechters doorgaans extreem geconditioneerd. Niet alleen in cardiovasculaire zin; ook hun ledematen zelf. Zo conditioneren ze hun schenen door hard tegen harde oppervlakten te trappen en met een deegroller over hun schenen te rollen totdat er kalkafzettingen ontstaan. Dit maakt dat als een Muay Thai vechter een korte blok maakt en je er tegenaan trapt, je kans maakt jezelf op zijn minst aardig te pijnigen. Deze conditionering is noodzakelijk omdat in Thailand professionele Thaiboxers wel een keer per week (!) vechten.

Regels
De regels van het Muay Thai verschuiven steeds meer naar het kickboksen. Zo zijn niet altijd meer ellebogen toegestaan. Het kan zijn dat dit zo is omdat ellebogen cuts veroorzaken ; dit kan onnodige schade toebrengen aan de vechter of een spannend gevecht vroegtijdig stoppen. Alle regels in het Muay Thai lees je hier. (wel vertaald vanuit Thai naar Engels dus let op)
Geïntrigeerd en je wil in Nederland Muay Thai trainen?
Bekijk dan hier ons overzicht van Muay Thai scholen in Nederland.