MMA in Nederland

Zoals we allemaal waarschijnlijk wel weten kunnen we in Nederland een aardig potje kickboksen. Hoewel MMA binnen ons landsgrenzen niet een altijd even populaire sport is geweest, begint het qua populariteit toch aardig in te lopen op het kickboksen.

In den beginne
In Nederland is MMA vooral in het begin lange tijd een underdog onder de vechtsporten geweest. Het underground karakter en de publieke opinie maakte dat de sport werd gezien als barbaars, zeker in een land als Nederland. Pioniers als Chris Dolman, Dick Vrij, Bas Rutten en ´Dirty´ Bob Schrijber bleven hierdoor lange tijd onderbelicht in vechtsportminnend Nederland.

dick vrij
Dick Vrij is een legende in het Nederlandse MMA

MMA wordt ook in Nederland iets bekender…
Het sentiment veranderde echter midden tot eind jaren negentig. De eerdergenoemde Bob Schrijber en jonge opkomende vechters als Gilbert Yvel namen in populariteit toe. Er werden evenementen georganiseerd (RINGS) onder andere en steeds meer vechters kozen voor MMA, voornamelijk Free Fight genoemd in die tijd in Nederland. Toch  bleef er een naar smaakje aan de keuze voor de ‘kooi’ hangen; deze werd dan ook vanaf 1996 verboden (sinds 2008 zijn er echter weer kooigevechten in Nederland). Ondertussen werd ook het algemene publiek bekend met de term Free Fight en groeide de belangstelling langzaam, doch gestaag.

…echter blijft kickboksen nummer één
MMA in Nederland had de pech dat het aan het opkomen was in de gloriedagen van het K-1 kickboksen. Daar wij (vechtsportwise) vooral een kickboks-minnend land waren (en zijn) werd de opgang van MMA enigszins ondergesneeuwd door de verrichting van kickboks legendes als Ernesto Hoost, Peter Aerts, Remy Bonjasky en Semmy Schilt. Juist in deze tijd was het MMA sterk aan het opkomen in de VS en Japan. Desondanks bleef de groei in bekende MMA vechters toenemen. Wat te denken van Alistair Overeem, die destijds in PRIDE met de besten meekon; onder andere Chuck Liddell had een erg zware dobber aan deze topper in wording. Maar ook vechters als Milco Voorn, Joop Kasteel, Melvin Manhoef, Gilbert Yvel en vele anderen timmerden aan de weg en groeiden als MMA vechters.

ernesto hoost
In deze tijd keken we toch liever naar Ernesto

En de toekomst van MMA in Nederland?
Na de instorting van het K-1 kickboksen kwam er in Nederland ruimte voor meer belangstelling voor MMA. Niet geheel toevallig nam de hype toen ook wereldwijd toe met onder anderen The Ultimate Fighter. Dit programma is zelfs nog uitgezonden geweest op RTL 5. Op dit moment zijn we redelijk sterk vertegenwoordigd in het wereldwijde MMA. Alistair Overeem heeft het in zich om de beste heavyweight in het MMA op dit moment te zijn, als hij de kans krijgt dat te laten zien. Ondertussen laat Stefan Struve zien dat hij, ondanks verdachte verdediging, met de hogere middenmoot meekan. Zeker gezien het feit dat hij heavyweight champ Stipe Miocic in het verleden al KO heeft geslagen. Hij is nog steeds dermate jong dat hij nog letterlijk en figuurlijk sterk zal groeien en wie weet wat we in de toekomst gaan zien van hem. Tyrone Spong heeft een succesvol debuut gemaakt, blijft nog meer bij het kickboksen maar wie weet wat -ie nog binnen de MMA sport gaat doen. Daarnaast hebben we natuurlijk “The Iron Lady” Germaine de Randamie die de eerste featherweight kampioen in de UFC in de vrouwendivisie is geweest en Gokhan Saki, die in 2017 de overstap heeft gemaakt van kickboksen naar MMA en een contract bij de UFC heeft getekend.

alistair overeem
Alistair Overeem; championship materiaal?

Tenslotte zien we bekende kickboksers ook de overstap maken, tijdelijk al dan permanent, naar het MMA. Neem bijvoorbeeld Rico Verhoeven tijdens zijn debuut in 2015 (filmpje hieronder).

 

UFC in Nederland – de hype neemt toe
Daarnaast zorgen het “hypen” van fights en larger-than-life persona’s als die van Conor McGregor dat in algemene zin de wereldwijde belangstelling voor MMA enorm toeneemt. Dat sijpelt ook deels door naar Nederland, wat zijn hoogtepunt vond in het feit dat de UFC in mei 2016 naar Nederland kwam. Het event – UFC Fight Night Rotterdam – vond plaats in Ahoy Rotterdam en was binnen no time uitverkocht. Het was zó’n succes zelfs, dat de UFC heeft besloten ook in september van 2017 een event te organiseren in Rotterdam. Gezien de niet aflatende interesse is het met een beetje geluk zo maar mogelijk dat we een jaarlijks terugkerend UFC evenement in Nederland krijgen.

UFC-Fight-Night-Rotterdam
UFC Fight Night Rotterdam was in 2016 een doorslaand succes

Hiermee trekt tegenwoordig MMA letterlijk volle zalen in Nederland en zijn we op de goede weg.

Zelf MMA vechter worden?
Je wil zelf iets bijdragen aan MMA in Nederland en de volgende Nederlandse MMA ster worden? Of wil je gewoon lekker trainen? Bekijk dan hier de MMA scholen in Nederland.

5 reacties op “MMA in Nederland”

Op zaterdag 8 April, 18.30 uur, wordt mijn documentaire film over MMA – CAGED – vertoont op het Rotterdam Sport Film Festival. Voor info en kaartjes kijk hier: http://sportfilmfestivalrotterdam.nl/

De film wordt even eens vertoond op 10 April op het INPUT documentaire festival van de NOS/Instittuut voor Beeld en Geluid in Hilversum, om 13.30. Kaartjes voor dit festival zijn gratis maar je moet je wel even aanmelden op: http://weblogs.nos.nl/input/festival/programma/#sport

Hier is een trailer voor de oorspronkelijke uitzending op de Australische televisie.

https://vimeo.com/204717034

Hi Ivan,

Erg cool. Ik wil dat graag delen binnen onze MMA community maar ik mis nog ergens een korte samenvatting van je documentaire. Kon het zo niet vinden in de links die je hebt geplaatst; heb je dat nog ergens beschikbaar?

hi. Caged volgt het wel en wee van drie vechters in Australie gedurende een jaar, Ali, Martin en Claire. Twee vechten voor een lokale Australische promotie -BRACE- en dromen van een internationale carriere, en 1 vecht voor One Championship in Azie. In de loop van het jaar zien we de offers die ze maken om de top te bereiken, waarbij 1 van de 3 bijna overlijdt in een weight-cutting incident.

Zijn er ook MMA scholen die de hele dag door les aanbod heeft? Ik mis dat een beetje in Nederland. In Bulgarije kon ik de hele dag door een les volgen. Ik ben verpleegkundige dus het lukt vaak savonds niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.