opmars van MMA

Omstreeks 1993 begon MMA, in deze tijd ook wel No Holds Barred of Free Fight genoemd, wat meer bekendheid te krijgen. De aandacht die de sport hiervóór kreeg beperkte zich veelal tot Vale Tudo wedstrijden en obscure, underground videobanden van gasten die elkaar in shady barretjes de hersens insloegen.

De kiem wordt gelegd
Natuurlijk was er in november van dat jaar de eerste UFC in Denver, Colorado waar de wereld voor het eerst kennismaakte met legendes van de sport als Royce Gracie  en Ken Shamrock . Dit toernooi was in wezen bedoeld als uitdaging van de Gracie familie naar ieder die maar durfde om hun Gracie Jiu Jitsu te testen. Royce Gracie domineerde het eerste toernooi en MMA verkreeg hiermee de eerste tekenen van mainstream bekendheid.

UFC 1
UFC 1: Royce in actie tegen Art Jimmerson

Maar in 1993 was het niet alleen UFC dat ervoor zorgde dat MMA in het collectieve bewustzijn van de vechtsportfan terecht kwam. Waar dit in het Westen voornamelijk wel het geval was, voltrok zich in Japan een ander fenomeen.

Een aantal pro-worstelaars die in Japan vochten hadden namelijk het idee om zogenaamde ‘shoots’ , dat wil zeggen bijna-realistische, niet gescripte pro-wrestling matches, naar een volgend plan te tillen. De mannen die dit hadden verzonnen ken je wellicht: Minoru Suzuki, Masakatsu Funaki en Ken Shamrock . Om te bewijzen of het concept werkte en of mensen er warm voor liepen, werden er een aantal testmatches gehouden. Eén van deze matches was Ken Shamrock vs Don ‘Nakaya’ Nielsen, waarin de catch wrestler Shamrock de kickboks-kampioen Nielsen in no-time domineerde.

De match was een succes en Pancrase was geboren. Hoewel de regels anders waren en het plaats vond in een ring in plaats van in een kooi, vertoonde het in essentie veel overeenkomsten met de vroege UFC; het ging om een mix van stijlen die het tegen elkaar opnamen waarbij zowel grondvechten als staand vechten aan bod kwam. Bekende en succesvolle vechters als Bas Rutten , Sem Schilt  en Nate Marquardt zijn hier begonnen en uitgegroeid tot de vechters die ze zijn.

Hoewel MMA in verschillende vormen vóór 1993 bestond, is in deze tijd de kiem gelegd voor het moderne MMA zoals we dat nu kennen.

2 reacties op “opmars van MMA”

Hello,
My name is Silvester , I am 18 years pro mma fighter from Latvia , and I would love to came to camp for some training , and experience.
Do you have camps , whear I can stay and train , and how much it ’s gonna cost ?

Hello Silvester,

Where do you plan in training in the Netherlands? This is just a MMA website, not an MMA team / gym.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.