Pancrase

Pancrase is een MMA organisatie die op 16 mei 1993 is opgericht door Takaku Fuke, Minoru Suzuki, Masakatsu Funaki en met hulp van Ken Shamrock.

Tot die tijd hadden deze MMA vechters zich beziggehouden met professioneel worstelen in de bekende Japanse organisatie Fujiwara Gumi. Regelmatig werden er zogenaamde ‘shoots’ georganiseerd, wedstrijden die niet geheel nep waren zoals in professioneel worstelen doorgaans het geval is. Shoots bevatten elementen van echte gevechten en er vindt ook echt contact plaats.

Omdat deze shoots bij het professional wrestling publiek in Japan erg populair waren, besloten de drie over te gaan op een echte ‘shoot’, of MMA organisatie. Hiermee was Pancrase met de “Yes, we are Hybrid Wrestlers” show als één van de eerste echte MMA organisaties geboren.

pancrase
Ken Shamrock in actie tegen Matt Hume. Check de boots!

Op 21 september 1993 was het zover en werd het eerste evenement georganiseerd in de Tokyo Bay NK Hall. Vele vechters die nu legendarisch zijn onder MMA fans traden aan: Ken Shamrock, Bas Rutten, Minoru Suzuki, Masakatsu Funaki en vele anderen. Ieder gevecht eindigde in een knockout of submission overwinning.

Hoewel het in de begintijd op MMA leek zoals we dat nu kennen, zou je dat niet meteen zeggen. Elke vechter had kniehoge laarzen aan en stoten met een gesloten vuist naar het gezicht waren niet toegestaan. Vechters moesten dus met de palm van de hand slaan of naar het lichaam stoten (dit was wel met gesloten vuist toegestaan). Daarnaast hadden vechters de mogelijkheid om van ‘rope escapes’ gebruik te maken, waarbij zij het touw van de ring konden vastpakken als ze in een submission of slechte positie verwikkeld waren. (uiteraard zat hier een limiet aan; een vechter mocht dit 3 tot soms 5 keer doen voordat hij verslagen was)

Hoewel dit wellicht een beetje als “MMA-light” klinkt, is het belangrijk om te beseffen dat er een stukje pionierswerk bij kwam kijken. Naast Shooto waren er namelijk niet echt veel bekende MMA organisaties op de wereld. Sterker nog, het woord MMA werd nog niet eens echt gebruikt. Dat de Pancrase-stijl effectief was bleek wel uit het groot aantal bekende vechters en kampioenen die in deze organisatie zijn begonnen: denk bijvoorbeeld naast de eerdergenoemde vechters aan onze eigen Sem Schilt, Josh Barnett, Frank Shamrock, Guy Mezger en ga zo maar door.

bas rutten pancrase
Onze eigen Bas Rutten was ook een King of Pancrase

De kampioen in zijn gewichtsklasse wordt in tegenstelling tot bijvoorbeeld “Heavyweight Champion of Pancrase” de “King of Pancrase” genoemd, wat natuurlijk veel cooler klinkt. De allereerste King of Pancrase was Ken Shamrock. Andere MMA vechters als Guy Mezger, Nate Marquardt en Sem Schilt hebben deze titel ook in bezit gehad.

Pancrase is tot vandaag de dag nog actief als organisatie. De organisatie is niet zo populair als hij in de begindagen was, maar de invloed van Pancrase is onuitwisbaar en heeft zijn sporen nagelaten op het MMA landschap.

Regels en weightclasses
De beperkte regels vanuit de begintijd werden in 1998 aangepast naar een meer moderne variant. Sindsdien zijn de regels meer aangepast naar de oude Pride FC regels, met uitzondering van knieën naar het hoofd van tegenstanders die op de grond liggen; dit is niet toegestaan.
In het begin was er maar één gewichtsklasse en dus maar één King of Pancrase; openweight was de enige klasse. Tegenwoordig is dat anders en zijn er de volgende gewichtsklassen:
– Openweight (meer dan 205 lbs)
– Light Heavyweight (205 lbs)
– Middleweight (185 lbs)
– Welterweight (170 lbs)
– Lightweight (155 lbs)
– Featherweight (145 lbs)
– Bantamweight (135 lbs)
– Flyweight (120 lbs)
– Strawweight (tot 120 lbs)

2 reacties op “Pancrase”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.