Shooto

Shooto is een van de oudste MMA organisaties die we kennen. Shooto is in 1985 opgericht als zowel organisatie als op zichzelf staande vechtstijl (shoot-style) door Sayama Satoru (de originele Tiger Mask).

Satoru was een professional wrestler die getraind was in shoot wrestling, een stijl van worstelen die zo realistisch mogelijk probeert te lijken door opzettelijk “houterig” en minder spectaculair aan te vallen dan normaal gesproken het geval is in professional wrestling.
Satoru wilde een vechtstijl ontwikkelen die zowel realistisch als effectief was. Uiteindelijk richtte hij de organisatie “Shooting” op maar om verwarring met andere sporten te voorkomen koos hij uiteindelijk voor de naam “Shooto”.

shooto
Shooto is opgericht door de originele Tiger Mask

In die tijd was het een unieke organisatie omdat andere organisaties als New Japan Pro Wrestling en Fujiwara Gumi gericht waren op spektakel en ‘fake’ gevechten. Het eerste amateur evenement werd in 1986 gehouden, het eerste professionele evenement in 1989.

Shooto staat er om bekend de Vale Tudo Japan toernooien te hebben georganiseerd. De eerste ging van start in 1994. Hoewel het niet om “echt” Vale Tudo ging, groeide het daar wel steeds meer naar toe. Zo zag Satoru tijdens deze toernooien dat stoten naar het gezicht van een gegronde tegenstander dermate effectief waren dat hij ze voortaan opnam in de regels.

Shooto is een van de weinige MMA organisaties die uitgegroeid is tot een echte sport. Dit komt omdat in 1996 World Shooto, de International Shooto Commission en de Shooto Association zijn gevormd. Hierdoor eindigde Shooto als op zichzelf staande organisatie en werd het een vechtsport die bestuurd wordt door meerdere organisaties.

Buiten Japan heeft Shooto nooit echt een stevige voet aan de grond gekregen. Er zijn wel pogingen gedaan, bijvoorbeeld eind jaren tachtig door Yorinaga Nakamura in de VS. Hoewel Shooto nooit echt populair is geworden in MMA kringen in de VS zijn er wel gestaag shows gehouden in de VS. Voorbeelden van organisaties die Shooto promoten in Amerika zijn onder andere HOOKnSHOOT, Shooto Challenge, The Ironheart Crown en vele anderen.

Bekende Shooto vechters zijn onder andere Caol Uno, Joachim Hansen, Enson Inoue, Hayato Sakurai en vele anderen.

Regels en weightclasses
Shooto wijkt op een aantal punten af van andere MMA organisaties. Zo was het tot september 2008 toegestaan om tegen de achterkant van het hoofd te slaan. Verder zijn de ‘gebruikelijke’ regels van kracht: niet in de ogen steken, bijten is verboden, geen ellebogen en trappen en knieeen naar een gegronde tegenstander is niet toegestaan.

Daarnaast zijn de weightclasses in Shooto anders ingedeeld dan normaal het geval is:
– Heavyweight (tot 100 kg)
– Cruiserweight (91 kg)
– Light Heavyweight (83 kg)
– Middleweight (76 kg)
– Welterweight (70 kg)
– Lightweight (65 kg)
– Featherweight (60 kg)
– Bantamweight (56 kg)
– Flyweight (52 kg)

Daarnaast kent Shooto ook nog verschillende “classes”:
– Class-D: Amateur vechters (gevechten 2×2 min, vechters dragen headgear en is er een apart puntensysteem)
– Class-C: Amateur vechters (gevechten 2×2 min, vechters dragen headgear en is er een apart puntensysteem)
– Class-C+: Amateur vechters(gevechten van 2×3 min)
– Class-B: Professionele vechters (gevechten van 2×5 min)
– Class-A: Professionele vechters (3×5 min)

Andere regels variëren tussen de classes. Zo is het in Class-C bijvoorbeeld verboden om te stoten of trappen op de grond. MMA vechters kunnen promoveren in de classes door overwinningen te boeken en ervaring op te doen in veelal lokale shows die worden georganiseerd door gyms.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.