ontstaan van MMA

MMA, Mixed Martial Arts, Freefight, hoe je het ook wil noemen; het heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Was het voorheen een sport die alleen in een niche bekend was, tegenwoordig behoort het tot de mainstream en heeft zowat iedereen er wel eens van gehoord. Wat echter niet bij het grote publiek bekend is, is dat MMA in zijn meest primitieve vorm al duizenden jaren geleden werd beoefend.

pankration
pankration in de oudheid

Pankration was een vechtsport, feitelijk een mix tussen worstelen en boksen die tijdens de Olympische Spelen als nieuwe sport werd geïntroduceerd in 648 voor Christus. Pankration betekent zoveel als “alle kracht(en)”, vrij vertaald ging het er dus om om al je vaardigheden te gebruiken om je tegenstander te verslaan. Eigenlijk leek het Pankration uit de oudheid vrij veel op de gevechten in de UFC in de begintijd en de vele Vale Tudo gevechten die daarvoor al gehouden werden. Er waren bijna geen regels, met uitzondering van het feit dat bijten en de ogen uitsteken verboden waren. Behalve dat was het anything goes, maar dan ook anything. Trappen in het kruis en ‘fish hooking’ kwamen dus met enige regelmaat voor.

Daarnaast waren er geen tijdslimieten en gewichtsklassen zoals we die nu kennen. De Pankration vechters werkten echter met ‘leeftijdsklassen’ om de zaak wel zo eerlijk mogelijk te houden. Wat verder opvallend is, en wat als muziek in de oren zal klinken voor de grondvechters onder ons, is dat de historische gegevens die we hebben, uitwijzen dat de meeste gevechten op de grond werden beslist. Ook in deze tijd was het dus al van belang wie er kon bepalen waar het gevecht plaatsvond.

De huidige MMA vechters zijn natuurlijk aardig badass, zoals bij wel meer dingen echter ging dat bij de Pankration beoefenaars nog even een stapje verder. Het kwam namelijk nogal eens voor dat de dood erop volgende bij Pankration. Dit werd uiteraard beschouwd als een overwinning voor de vechter die nog leefde. Dat is weer eens wat anders dan een blessure na een gevecht! Uiteraard kon je ook gewoon winnen via submission (de vechter stak dan zijn wijsvinger op om aan te geven dat hij ermee wilde stoppen) of knockout.

pankration
typisch pankration tafereel

Mede als gevolg hiervan werden Pankration beoefenaars als onoverwinnelijk beschouwd in de Griekse Oudheid.  Pankration werd dan ook beoefend en gebruikt in het Griekse en later ook Romeinse leger.

Hoewel de sport enige tijd daarna geen onderdeel meer uitmaakte van de Olympische Spelen, heeft het wel de kiem gelegd voor het huidige MMA zoals we dat kennen.

 

Één reactie op “ontstaan van MMA”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.