MMA training

Je bent zover. Je hebt je ingelezen over wat MMA nou eigenlijk is en je kent de geschiedenis van A tot Z. Je hebt je verdiept in de verschillende vechtstijlen in MMA en kent ze van haver tot gort. Nu wil je zelf beginnen aan je MMA training. Echter nu vraag je jezelf af; waar begin ik?

Wat wil je?
Ten eerste moet je je afvragen waarom je wil beginnen met je MMA training. Wil je een competitief MMA vechter worden en wedstrijden draaien? Doe je het puur voor de lol? Of wil je ermee in shape raken of blijven? Elke reden om te starten is legitiem, maar het is belangrijk om je motivatie vantevoren op een rijtje te hebben. Dit bepaalt namelijk mede je keuze voor je gym, de spullen die je nodig hebt…enzovoorts.

En dan?
OK, dus je hebt je motivatie helder voor jezelf. Wat nu? Belangrijkst is om in je omgeving eens te kijken of er uberhaupt MMA scholen zijn. Deze scholen zijn tegenwoordig redelijk wijd verbreid en een search in Google levert je al snel resultaten op. Stap twee is om eens te gaan kijken en als het je bevalt wat je ziet, eens een proefles mee te draaien. Dat is de enige manier waarop je er achter kan komen of a) MMA de sport voor jou is en b) of de sportschool waar jij je MMA training wilt beginnen een goede school is. Dit laatste bepaal je deels op basis van gevoel natuurlijk, maar er zijn ook zaken waar je goed op moet letten:

  • Welke faciliteiten zijn er? Zijn er genoeg bokszakken en matten bijvoorbeeld, is er genoeg apparatuur en hoe zit het met de halters en dergelijke?
  • Wat voor mensen trainen er en hoeveel mensen trainen er? Dit zijn je toekomstige trainingspartners. Het scheelt natuurlijk als je met deze mensen overweg kan. Daarnaast wil je ook niet dusdanig veel mensen in de sportzaal dat je over elkaar heen struikelt.
  • Wie is de trainer? Is het een trainer met een naam en zo ja heeft hij een goede naam. Ook  hier levert een search in Google je de nodige antwoorden op. Net zoals in elke andere business lopen er in de wereld van MMA training genoeg pannekoeken en duistere figuren rond. Hou dit in de gaten dus.
  • Hoe staat het met de ruimte zelf? Is deze hygienisch, worden de matten schoongemaakt, zijn er genoeg douches, enzovoorts. Je wil bij een intensieve sport als MMA geen infecties oplopen, een gevaar wat op de loer ligt gezien de grote hoeveelheden zweet en vuil die op de mat zullen komen

Er zijn nog meer zaken, maar als je dit in je achterhoofd houdt kom je al een heel end.

Dus…beginnen maar?
Ho ho, wacht even. Net zoals in meerdere sporten, heb je voordat je begint aan je MMA training uiteraard ook spullen nodig. Naast de basics als een sporttas, handdoek en bidon heb je ook MMA specifieke zaken nodig. Denk aan spullen als:

  • MMA handschoenen
  • Toque
  • Hand wraps
  • Bitje

Bij de lokale budoshop of sportspeciaalzaak zijn deze spullen meestal wel  te krijgen. Bij Fightshop4U  is sowieso zo’n beetje alles wat je nodig hebt te verkrijgen.

Kan ik nu eindelijk beginnen met mijn MMA training dan?
Heb je je motivatie helder, heb je een goede sportschool gekozen waar je je prettig voelt en heb je je spullen in bezit, dan kun je starten met je training. Of je nu gaat voor een carriere als pro MMA fighter of je doet het gewoon om in shape te blijven; het belangrijkste is dat je er in ieder geval gewoon lol aan beleeft. Osu!

mma training
Trainen maar!

 

53 reacties op “MMA training”

Ik ben 15 en wil MMA gaan doen maar ik weet niet waar ik dat kan doen op mijn leeftijd ( ik woon in Borgloon )

Hoi Brecht,

Helaas ben ik niet zo bekend met MMA scholen in Belgie. Ik weet dat er mma scholen in maastricht en antwerpen zitten maar dat is wat lastig als je geen auto hebt. Het beste wat je kan doen is bij vechtsportscholen in de buurt rondvragen, of wellicht op mixfight.nl (het forum). Succes,

ik ben 14 en ik wil op mma ik heb al een soort van basis namelijk taekwondo maar ik ken geen goede mma school en ik weet niet eens of ik wel oud genoeg ben.(ik woon A’dam)

ik ben 14 en wil graag aan mma doen maar wij hebben daar eigenlijk niet zo veel geld voor is dat erg of?
en ik woon in gennep (limburg) en weet niet waar er goede mma vechtscholen zijn.

Hoi Yannick, dat ligt eraan hoeveel budget je beschikbaar hebt. Uit ervaring weet ik dat je al 1 a 2 keer per week mma kan trainen voor 2 tientjes in de maand. Maar het ligt maar net aan de sportschool, locatie etcetera. In Gennep weet ik gauw geen mma school, maar ik weet dat in Boxmeer fight4glory zit. Dat is niet heel ver bij je vandaan, daar zou je het eens kunnen proberen.

Ik zou graag mma beginnen of kickboks maar zijn er scholen in Brugge want ik vind wel fitnesscentrum die het aanbieden maar indenk dan aan trainingen

Hoi Sam, doel je hiermee specifiek dat je wedstrijden wil gaan draaien? In België ben ik qua mma scholen niet heel bekend. Maar ik weet dat je in Brugge Gorilla MMA hebt. Dat is specifiek een BJJ/MMA school. Of ze wedstrijd vechters hebben weet ik niet, maar op hun website lijkt het er wel op. Neem daar eens een kijkje zou ik zeggen!

Hoi Peter, zeker kan dat! Ik spreek uit ervaring. De meeste mma scholen bieden trainingen aan rangerend van niveau van een wedstrijdvechter tot beginneling.

Kan je aan mma doen als je niet zo hoog kan trappen?. Ik heb namelijk op voetbal altijd met rechter been gevoetbalt en kan met linker hoog trappen maar gaat wel moeilijk en met mijn linker been echt niet voetballen en laag of hoog trappen

Ik ben 18 jaar en ik heb nu een jaar in een sportschool krachttraining gedaan, maar nooit vechttraining en ik wil nu een stapje verder en m’n droom achterna. Ik vroeg me af of je ook een soort basis van vechtsport nodig hebt? Ik woon in Wageningen en ik vroeg me af of jij goede mma scholen in de buurt weet. Alvast bedankt!

Hoi Mike,

In mijn eigen ervaring kan krachtsport een prima basis zijn voor vechtsport. Maar in de meeste MMA scholen is geen basis vereist, er is vaak een instapniveau waarop je direct mee kan doen. Goede mma school in Wassenaar; persoonlijk ken ik er geen maar in Leiden zit wel Buddho Leiden: hier kan je onder andere lessen in kickboksen en MMA volgen. Ik denk dat dat je beste optie is.

Hey, ik wil aan MMA beginnen maar zou dan graag pro kant willen doen. Ik heb daar een vraag over is dat net als met voetbal dat je er voor gevraagt moet worden?

Hoi Fabio, het begint meestal met een goede sportschool. Het verschilt van voetbal in de zin dat bepaalde scholen ook wedstrijdvechters onder zich hebben en hier ook specifiek mensen voor opleiden. In die zin wordt je dus niet gevraagd / gescout maar kan je het zelf opzoeken. Check even de sportscholen pagina, dan vind je er een hele hoop, veel ook met wedstrijdvechters.

Hey ik heb een vraagje, ik ben 16 jaar oud. Ik kom uit Rotterdam. Ik ben gemotiveerd om MMA Te volgen en voldoende kracht in te zetten. maar mijn vraag is ik heb nognooit eerder kickboks etc gedaan maar heb ’t altijd wel gewild maar mijn ouders boeiden her nooit dus vandaar. Ik heb techniek en fsyiek dus wat denkt u?
Btw.. ik heb een fightcompany (Ruthless) gevonden en heb een proefles aangevraagd maar wou zeker zijn..

Hey Ali,

Ik denk dat je prima een keer een lesje kan volgen bij fightcompany! Bij de meeste (vecht)sportscholen is het zo dat ze je niveau en leeftijd op waarde kunnen schatten.
Vooral een keer proberen zou ik zeggen!

Hey
Ik ben 14 en ik wil mma doen
En ik denk dat ik het iets te hard vind voor mij maar ik heb al boksen en taekwondo gedaan maar dit vind ik denk ik iets te hard

Hoi Ryan, als je boksen en taekwondo lessen hebt gevolgd denk ik niet dat MMA training per se harder gaat zijn. Maar zoals zo vaak hangt het van meerdere dingen af. Onder andere van waar je gaat trainen. In algemene zin zijn er vaak ook specifieke MMA lessen voor de jeugd en is de les-inhoud op de doelgroep afgestemd (met andere woorden: niet zo hard als bij de volwassenen)

Ik ben 17 jaar ik doe 4maanden aan mma en thaiboksen eerder heb ik 10maanden fitness gedaan toen ik 12 jaar was had ik ook paar maanden kickboks gedaan ik heb echt motivatie om mma wedstrijden te spelen en ik denk dat ik wel een baan wil hebben als mma profvechter ik train 6/7 ga het mij lukken want ik ben laat begonnen ?

Hoi Anoniem,

Daar heb ik geen enkele twijfel over persoonlijk. Als je de passie hebt en tijd vindt om de trainen ben je nooit te laat. Even voor het perspectief: Francis Ngannou is pas 5 jaar bezig en wist Alistair Overeem toch best wel heftig knockout te slaan. En die is al 20 jaar bezig 😉 Daarnaast ben je nog hartstikke jong. Dat moet goedkomen dus!

Ik ben 16 jaar en breed en krachtig gebouwd. Ik wil kraag een vechtsport doen zodat ik meer kennis heb ik mijn lichaam kan gebruiken voor verdediging en vechten. Ik woon in Amsterdam maar Google levert geen goede resultaten op. Weet iemand een goede sportschool/vereniging in Amsterdam waar ik mma of een andere vechtsport kan oefenen en waar massa/kracht een goed van pas komt?

Hey,
Ik ben 15 jaar en heb met fitness al een aardig verbeterde lichaam. Ook kracht is heel wat beter geworden. Ik wil graag MMA doen in rotterdam , alleen ken ik geen goede vechtschool waar ik ook wedstrijden kan doen. Kent u een goede ?

Hey Achmed,

Je zou het eens kunnen proberen bij Ruthless Fight Company: http://www.mmarotterdam.nl/. Ik weet niet waar in Rotterdam je precies woont natuurlijk, maar dit is een school met erkende trainers waar je kan beginnen met proefles, dus je kan kijken of het iets is voordat je je in het diepe stort. Succes!

Hey

Ik ben 15 jaar oud ik woon in antwerpen ik waw mma doen . nu toen ik 11 jaar was had ik 1 jaar judo gedaan en toen ik 13 was had ik 1jaar kickbox gedaan maar nu waw ik mma doen ik waw echt
Wetstrijdn doen bij mma maar hoeveel moet jij eglijk betalen voor mma

Hoi Ronaldo,

Dat scheelt per school. In Nederland zal het zijn vanaf een euro of 15 per maand afhankelijk van wat je allemaal wil doen. In Antwerpen weet ik het niet zo goed maar dat zal ook in de buurt daarvan zijn vermoed ik.

Hoi Demiaan,

Je zou het eens kunnen proberen bij Kemposchool Timor of Gracie Jiu Jitsu Gouda. Allebei geen pure MMA scholen maar er komen wel elementen van MMA in terug. Persoonlijk zou ik het proberen bij Gracie Jiu Jitsu.
Succes!

Hoi ik ben Rafaël 16 jaar en ik kom uit Haarlem. Ik ben geïnteresseerd om mma te doen. Ik doe al aan kickbox sinds dat ik een jaar of 10/11 was maar op mijn school geven ze alleen kickbox les en ik weet niet precies wat ik nu moet doen. Enige tips?

Hoi ik ben noel (15jaar)

Kan je MMA doen als je een hart aandoening hebt
Het is bij mij nog niet zeker of ik er 1 heb maar als k het heb weet ik het antwoord alvast

Hi Noël, ik zou er erg voorzichtig mee zijn, maar dat geld voor iedere vorm van fysieke inspanning bij een hartaandoening. Ik zou adviseren om vooral eerst een arts te raadplegen voordat je aan een sport als mma begint.

Succes!

Hallo, Ben Damiën. Woon in Emmen-Drenthe.Ik heb een vechters achtergrond,(Judo-Karate-Kickbox-Thaibox). Ik zou graag willen weten als er in de omgeving ook een MMA gelegenheid is. Ik had al wel wat opgezocht maar kon niet echt veel vinden misschien dat ik hier wat meer erachter kan komen
M.v.G Damiën

Ik ben een jongen van 29 jaar oud, heb klein beetje ervaring in boxen en kickboxen. Worstelen deed ik veel op straat met vrienden en heb wel aanleg ervoor. Ook ben ik altijd een vechtersbaasje geweest. Aleen weet ik nu niet op ik cariere kan maken in mma. Mijn vraag is , kan ik pro worden en het nog ver kunnen schoppen ook al ben ik 29 jaar?

Ha Gurakuq, wat mij betreft wel. Je hebt al ervaring en aanleg. Kijk naar Randy Couture, die begon op zijn 32e in de UFC. Die is best ver gekomen ook 🙂

Hallo ik ben 25 jaar en een vrouw. Ik vraag me af of ik nog cempetitie mma zou kunnen doen als ik nu pas begin? Dit lijkt me echt geweldig

Hoi Cristy, natuurlijk kan dit! Ik ben zelf begonnen met trainen toen ik 25 was en dit was geenszins te laat. Heb zelf geen wedstrijden gedraaid maar de mogelijkheid was er zeker als ik dit had gewild.

Hoi ik heb een vraag ik ben 20 jaar (binnekort 21) ik wil graag ufc heavyweight fighter worden mijn voor beeld is dan ook Jairzinho Rozenstruik maar mijn conditie is zeer zeker beneden peil maar ik heb wel stoot kracht en ik heb wellicht een vechtschool gevonden maar mijn vraag is hoe kan ik het beste mijn conditie verbeteren en hoe zou ik wedstrijden kunnen vechten en is het niet te laat voor mij om in de ufc te komen

Nooit te laat wat mij betreft! In Amsterdam zijn er gyms genoeg. Leg het uit aan de trainer en ga focussen op cardio zou ik zeggen.

Hi, ik wordt binnenkort 19 jaar en zou graag willen beginnen met mma. Ik woon zelf in de regio Utrecht. ik zou graag in de toekomst partijen willen draaien. Welke mma gyms worden er aangeraden?

Goeie vraag, dat weet ik zelf zo niet. Ik zou vooral kijken naar gyms met wedstrijdvechters in de gelederen. Dat is meestal te zien op de website.

Ik ben 17 jaar oud en woon in Utrecht wil graag beginnen met MMA en de top bereiken
weet u misschien waar de beste plek is om een echte vechter te worden

Ha Alishan, ik zou vooral kijken waar ervaren trainers zitten die ook wedstrijdvechters trainen. Is vaak op de website te zien!

hi,
ik ben 19 jaar op dit moment en ik wil starten met mma en compentief worden derin, is dat mogelijk
(ik heb geen martial arts background)

Ik wil graag beginnen met mma maar weet niet waar te beginnen en ik woon in een gat in Nederland (overdinkel) dus weet ik überhaupt niet dat er een mogelijkheid is dat ik kan beginnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.