Strikeforce

Strikeforce is een MMA organisatie die zijn roots heeft in het kickboksen. In 1985 heeft oprichter Scott Coker de organisatie opgericht met als doel een grote kickbokspromotie te worden.

Op MMA gebied is de organisatie pas sinds 2006 actief. Met het eerste evenement Shamrock vs Gracie, met als headline een partij tussen Frank Shamrock en Cesar Gracie, werd er meteen een attendance record gebroken: met 18.625 live toeschouwers was het het grootste publiek dat ooit bij een MMA evenement had gezeten. Het zou pas tot UFC 129 duren voordat dat record gebroken werd.

strikeforce
Frank Shamrock vs Cesar Gracie brak alle records

In 2008 werd bekend dat Strikeforce een partnerschap had gesloten met NBC. Het ging hierbij niet om het uitzenden van gevechten, maar eerder van wekelijkse highlights en profielen van vechters.
Als aanvulling hierop sloten ze ook nog een deal met Showtime voor het uitzenden van 16 evenementen per jaar.

Strikeforce maakte grote sprongen en leek destijds een serieuze concurrent voor de UFC te worden. Ze timmerden nog verder aan de weg en sloten contracten met onder meer voormalige UFC vechters (zoals Nick Diaz) en gingen verder partnerschappen aan met DREAM en M-1 Global. Het idee hierachter was co-promotie: gevechten mogelijk maken tussen vechters uit verschillende organisaties. Dit is nooit echt structureel van de grond gekomen, maar het liet zien dat ze dingen anders durfden te doen.

Dit beleid legde ze geen windeieren; zo is de huidige officiële energy drink van Strikeforce Rockstar Energy Drink. Ook zenden zij rechtstreeks gevechten uit vanaf 2009 via de zender CBS.

Na commerciële successen kwamen ook sportieve successen. Dit uitte zich vooral in serieuze bezoekersaantallen en in het contracteren van diverse topvechters als Dan Henderson, Gegard Mousasi, Nick Diaz en, niet te vergeten, Fedor Emelianenko. Hoewel dit voor Fedor geen doorslaand succes bleek (1 winstpartij en 3 verliespartijen waren het resultaat), zette het Strikeforce wel op de kaart door de, destijds beste heavyweight van de wereld, aan zich te binden. Iets wat de UFC om diverse redenen niet was gelukt.

fedor strikeforce
Het lukte Strikeforce om Fedor (rechts) te contracteren

Op 12 maart 2011 werd Strikeforce na een lange stroom van geruchten aangekocht door Zuffa, het moederbedrijf van de UFC.  Daarmee kocht de UFC meteen een groot deel van de beste Strikeforce-vechters aan, zoals Jason Miller, Cung Le, Dan Henderson, Nick Diaz, Alistair Overeem, Antionio Silva, Daniel Cormier en Fabricio Werdum.

Het leek erop dat Zuffa Strikeforce zou gaan opslokken in de UFC, maar dat was initieel niet het geval. Na een beginperiode waarin alleen de heavyweight divisie was ontbonden, is uiteindelijk toch de gehele organisatie met bijna al zijn vechters overgegaan in de UFC.

Strikeforce evenementen vonden plaats onder de Unified Rules of Mixed Martial Arts en er werd gevochten in een zeshoek (in tegenstelling tot de achthoek van de UFC).
Vaste commentatoren waren Stephen Quadros, Mauro Ranallo en Frank Shamrock.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.