Worstelen

Worstelen is in Nederland een vrij onbekende sport die door bijna niemand wordt beoefend. In Amerika is het, zeker op High Schools, echter net zo gewoon om te doen als bij ons bijvoorbeeld voetbal is. In MMA hebben worstelaars aardig wat successen geboekt en hebben ze geholpen bij het vormen van de sport tot wat het nu is.

Worstelen is primair gezien een grappling sport die gericht is op het controleren van de tegenstander door clinchen, worpen, takedowns, gewrichtsklemmen en meer. Er zijn meerdere stijlen van worstelen maar dit is de gemene deler.

Worstelen is één van de oudste vechtsporten die we kennen. Als we helemaal de geschiedenis in duiken zien we dat de sport al ontstaan is rond 15.000 jaar geleden. In het oude Griekenland, toen het een Olympische sport werd, kreeg de sport (toen nog puur een vechtstijl) meer prominentie. Uit deze tijd zijn ook de meeste historische gegevens beschikbaar over de sport.

De moderne worstelsport is vooral ontstaan en doorgegroeid in Amerika; de eerste Engelse immigranten die in Amerika voet aan wal zetten hadden een sterke worsteltraditie en deze werd zodoende deel van de cultuur in de VS. Het worstelen beperkte zich in de begintijden vooral tot kermissen, circustenten en dergelijke. Later echter, in 1888 werd het eerste georganiseerde, nationale worstelevenement in New York gehouden. In 1904 werd in de moderne Olympische Spelen voor het eerst worstelen op het programma gezet.

Vanaf toen ging het hard: de FILA (Federation Internationale de Luttes Associees) werd in 1912 opgericht als overkoepelend orgaan en in datzelfde jaar werden de eerste Nationale College (NCAA) worstelkampioenschappen gehouden in de USA. Vanaf 1983 is USA Wrestling het overkoepelende orgaan voor worstelen in de VS.

Natuurlijk heeft het worstelen ook zijn roots in andere landen:

  • In China wordt het Shuai Jiao beoefend, volgens de overlevering al meer dan 4000 jaar
  • In het oude Griekenland was worstelen vooral in Pankration en de Spelen erg populair
  • Het Griekse worstelen werd door de Romeinen omgeturnd naar een eigen variant
  • Er wordt gezegd dat Greco-Roman worstelen, een stijl die veelal gericht is op clinchen, oorspronkelijk uit Frankrijk komt

Volgens de International Federation of Associated Wrestling Styles zijn er op het moment de volgende stijlen in het worstelen te onderscheiden:

Greco-Roman

Een stijl die de nadruk op clinchen plaatst. Gebruik van de benen is beperkt en je mag de opponent niet onder de ‘belt’ vastgrijpen. Door deze stijl zijn de wedstrijden vaak spectaculair en de worpen explosief. Alexander Karelin was een van de bekendste en beste Greco worstelaars. Voorbeelden van bekende Greco worstelaars in MMA zijn Randy Couture en Dan Henderson.

Freestyle

Deze stijl is gericht op het hele lichaam, ook de benen mogen dus gebruikt worden. De meeste MMA worstelaars gebruiken tijdens gevechten freestyle worstelen. Deze stijl wordt vooral gekenmerkt door snelle en explosieve takedowns (shoots). Bekende freestyle worstelaars in MMA zijn Mark Coleman en Kevin Randleman.

Grappling

Grappling of submission grappling is meer gericht op submissions dan de andere stijlen. Het doel is niet, zoals bij Greco of Freestyle, om iemand te gooien of te pinnen maar om submissions toe te passen. Het is eigenlijk een gecombineerde stijl met elementen van BJJ, Freestyle worstelen, judo en meer. Bekende submission grapplers in MMA zijn Ken Shamrock en Josh Barnett. Het onderscheidt zich van bijvoorbeeld BJJ doordat vechters die op hun rug komen proberen te ‘scramblen’ (weer overeind werken) in plaats van submissions vanaf hun rug toe te passen.

MMA en combat grappling

Deze stijl is voor ons MMA fans het meest herkenbaar. Het doel hiervan is bepalen en controleren waar het gevecht plaatsvind en de tegenstander laten opgeven of immobiliseren middels submissions en strikes.  Deze stijl wordt ook vaak toegepast in zelfverdedigingscursussen en het leger.

Beach wrestling

Dit is een wat meer onconventionele en relatief nieuwe stijl. Waarschijnlijk bedoeld om meer spektakel (visueel althans) te brengen, wordt deze sport op het strand uitgevoerd in een kleine cirkel. Doel is de tegenstander te gooien of zijn of haar rug in te nemen.

In MMA is worstelen zowel nuttig als offensief als defensief middel. Strikers gebruiken het om het gevecht staande te houden, worstelaars en grapplers om het gevecht naar de grond te brengen. Hoewel pure worstelaars (Brock Lesnar bijvoorbeeld) laten zien of hebben laten zien nog steeds succes te kunnen hebben, is het net zoals bij andere vechtstijlen belangrijk in het MMA om meer disciplines te beheersen. Wel wordt worstelen net als BJJ als ‘basis’ skill gebruikt en is het, uitzonderingen daargelaten, haast onmogelijk om hier slecht in te zijn en toch de top te bereiken.

Je wil zelf verder in het worstelen, of je wil gewoon lekker je takedowns trainen?

Bekijk dan hier de worstelscholen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.