Dick Vrij

Geboortedatum? mei 1965
NationaliteitNederlandse
Lengte185 cm (6'1")
Gewicht109 kg (242 lbs)
Nickname

Dick Vrij is een legende in het Nederlandse MMA. Vrij was een van de eerste vechters uit ons land die zich toelegde op het MMA, (destijds nog Free Fight genoemd in de volksmond), waar de meerderheid in die tijd zich toewijdde aan het kickboksen, enkele uitzonderingen daargelaten. Hij maakte zijn naam, net als medelegendes Chris Dolman en Hans Nijman in RINGS, zowel in Nederland als Japan. Hier ontwikkelde hij zijn vechtstijl en nam hij het op tegen vechters als de reusachtige Tony Halme, Paul Varelans en Tsuyoshi “TK” Kohsaka, waar Bas Rutten himself nog zijn handen vol aan had in de UFC.

In de tijd waar crosstraining nog geen gegeven was, moest Dick Vrij het voornamelijk hebben van zijn fysieke kracht en stand-up skills. Op de grond moest hij soms zijn meerdere kennen, hoewel hij hier gedurende zijn carrière wel vorderingen in maakte, trainende onder Chris Dolman. Met een MMA record van 7 gewonnen, 7 verloren (officieel welteverstaan, hij vocht nog vele andere partijen die verloren zijn gegaan voor de geschiedenisboeken) is hij niet bekend om zijn winst-verlies ratio. Hij sloot zijn carrière overigens af met een KO overwinning op Barrington Patterson bij It’s Showtime in de Amsterdam Arena.

Ondanks zijn officiële record wordt Dick Vrij nog altijd vereerd als een van de pioniers van het moderne MMA zoals we dat kennen. Hoewel hij in zijn latere jaren met justitie in aanraking is gekomen en naar verluidt zelfs op een dodenlijst is geplaatst, blijft zijn invloed op het Nederlandse MMA enorm. Met zijn partijen, met name in Japan, heeft hij de weg gebaand voor MMA vechters als Melvin Manhoef, Gilbert Yvel en natuurlijk Alistair Overeem. Zijn invloed op de Nederlandse MMA scene is hiermee onmiskenbaar en onuitwisbaar. In Nederland en Japan is hij nog altijd ongekend populair.

Na zijn actieve MMA carrière is hij lange tijd een vaste waarde geweest als instructeur Kickboksen bij Topteam Beverwijk, waar hij lessen gaf met Hans Nijman.

Check hieronder een highlight van Dick Vrij!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.