Georges St-Pierre

 

 

Geboortedatum19 mei 1981
NationaliteitCanadese
Lengte177.8 cm (5'10")
Gewicht77 kg (170 lbs)
NicknameRush

Georges St-Pierre wordt door velen beschouwd als de beste welterweight die er ooit in de UFC en MMA in het algemeen heeft rondgelopen.

Georges, of GSP zoals de meesten hem noemen, begon zijn carriere in de UCC (Universal Combat Challenge) in zijn geboorteland Canada. Hier maakte hij dermate indruk, dat hij in januari 2004 zijn debuut maakte in de UFC. Zijn tegenstander in zijn eerste gevecht was Karo Parisyan. Na een overwinning op Jay Hieron mocht hij het daarna opnemen tegen Matt Hughes, welterweight king destijds en volgens GSP zelf, zijn idool.

Hij verloor op submission. Georges St-Pierre heeft daarna vaak gezegd dat de zenuwen hem van de titel weerhielden. Dat bleek geen leugen: na zijn eerste verliespartij tegen Hughes bouwde hij een indrukwekkend CV op en daarom mocht hij het in 2006 nogmaals proberen. Dat ging heel anders dan het eerste gevecht: Georges was Hughes op elk gebied de baas en maakte de partij in de tweede ronde af met een prachtige head kick en daarop volgend een salvo aan stoten.

GSP_vs_hughes
Hughes was de tweede keer geen partij voor GSP

Zijn geluk leek echter van korte duur. Matt Serra, een undersized welterweight, nam het op tegen Georges. Niemand had verwacht dat hij een kans zou hebben en daar leek het in het gevecht ook op. Echter kwam hij een keer goed door en scoorde hij wonderwel de TKO. Mentaal geknakt had GSP het hier moeilijk mee.

Hij herpakte zich echter, riep zelfs de hulp van een mental coach in en ging weer aan het winnen. In 2008 kwam de rematch tegen Serra; dit keer had de New Yorker zelfs geen puncher’s chance en GSP finishte hem in de tweede ronde.

Sindsdien heeft Georges St-Pierre de welterweight titel nooit meer afgegeven en heeft hij de top van de top in het MMA verslagen. BJ Penn, Josh Koscheck, Jon Fitch, Dan Hardy, Carlos Condit, Nick Diaz, Jake Shields en velen anderen delfden het onderspit. Hij kwam zelfs terug van een zware ACL blessure die hij opliep in 2011 en ging gewoon weer aan het winnen. De meeste mensen kunnen na een dergelijke blessure niet normaal meer lopen, laat staan meedoen in het MMA op het allerhoogste niveau.

Zijn gevecht met Johny Hendricks, volgens velen de “Chris Weidman” van GSP, zou zijn belangrijkste tot op heden zijn. Hoewel hij de partij op decision won, vonden vele criticasters dat (waaronder Hendricks zelf) dat Hendricks genoeg gedaan had om te winnen.

Hendricks_VS_GSP
Volgens velen won GSP deze partij niet terecht

 

Een rematch kwam er niet; na het gevecht kondigde Georges aan dat hij ermee ging stoppen. Hij noemde als belangrijkste reden de grote stress die het kampioen-zijn met zich meebracht; hij merkte dat de pijp leeg aan het raken was, en wilde dit achter zich laten. Na GSP zijn retirement won Hendricks inderdaad de welterweight titel, van Robbie Lawler.

Georges krijgt in recente jaren vaak kritiek op zijn vechtstijl: hij zou te veilig vechten en niet voor de finish gaan. Ook zou hij een gevecht met Anderson Silva willen vermijden. Mogelijk is dat nog een optie in de toekomst, mocht Georges besluiten alsnog terug te keren naar de sport van MMA.

In juni van 2016 werd bekend dat dit zeer mogelijk is; GSP is namelijk dan in onderhandeling met de UFC over een vernieuwd contract en dus een terugkeer in het MMA. Begin 2017 wordt dit werkelijkheid: GSP keert terug naar de Octagon in de middleweight divisie, met als eerste tegenstander: Michael Bisping.

Alsof dat bericht op zich niet spectaculair genoeg is, won GSP zijn terugkeer en middleweight title fight tegen Michael Bisping tijdens UFC 217, op 4 november 217. Dit na jaren afwezigheid en op 36 jarige leeftijd: een ongekende prestatie.

Slechts 31 dagen hierna maakte GSP bekend dat hij de titel inlevert omdat hij de divisie niet wil gijzelen; wat zijn volgende stappen zijn moet nog blijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.