Kickboksen

Kickboksen is, in tegenstelling tot vechtsporten als worstelen en boksen, nog een relatief nieuwe sport. Het is een sport die in de jaren ´60 van de vorige eeuw is ontstaan in Japan. In het Japans is de officiële naam kikkubokushingu. Hoewel het als op zichzelf staande vechtstijl een relatief nieuwe sport is, heeft het wel zijn roots in het muay thai, boksen en karate. De term ” kickboksen” wordt meestal gebruikt voor de sport op zichzelf, maar wordt ook vaak gebruikt voor vechtstijlen waarbij zowel boksen als trappen (kicks) gebruikt worden, zoals Savate, Muay Thai, Shotokan Karate, enzovoorts. Net zoals bij het boksen is er niet één overkoepelende organisatie waar de vechters in uitkomen. Er zijn er meerdere, waarbij de titels in de ene organisatie meer prestige toegekend krijgen dan in de andere.

Er zijn twee duidelijke stromingen te onderscheiden sinds het ontstaan in de jaren zestig; Japans kickboksen en Amerikaans kickboksen.

Japans kickboksen
Japans kickboksen ontstond zoals gezegd zo rond de jaren ‘ 60. Het was ontstaan door een idee van bokspromotor Osamu Noguchi; hij wilde een martial art ontwikkelen die bestond uit elementen van Muay Thai en Karate.
De interesse ontstond omdat het destijds in het Karate niet direct toegestaan was iemand te raken (point fighting). Voordat de sport kickboksen heette werd hij dan ook Karate-boxing genoemd. In die tijd werden er een aantal ” Karate vs Muay Thai ” gevechten gehouden om te kijken welke stijl nu superieur was. Op 12 februari 1963 leidde dit tot een overwinning voor de (Japanse) Karate vechters. De Karate vechters begonnen hierna steeds meer Muay Thai technieken te incorporeren in hun stijl, wat uiteindelijk heeft geleid tot het kickboksen zoals we dat nu kennen.

Japans kickboksen in het begin
Japans kickboksen in het begin

Tegen 1970 werd kickboksen in Japan steeds populairder en het kwam uiteindelijk op TV. Dit groeide zo dat er elke week wel een kickbokswedstrijd te zien was. In het begin ging het met name nog om Japanse kickboksers tegen Thaise Muay Thai vechters. De eerste kickboks organisatie ontstond in 1971; de AJKA (All Japan Kickboxing Association) zag het licht. Er werden gewichtsklasses en kampioenen ingesteld van lightweight tot middleweight.
Hoewel de populariteit lange tijd toenam, was het ineens gedaan met kickboksen in Japan rond 1980. De populariteit nam af en steeds minder mensen keken er naar.

Dit zou echter veranderen in 1993, toen Kazuyoshi Ishii met een nieuwe kickboks variant op de proppen kwam; K-1. Vanaf toen is de populariteit van kickboksen exponentieel toegenomen in Japan en deze lijn is doorgetrokken tot ongeveer een aantal jaar terug, toen de populariteit weer afnam. Dit had zijn oorzaak in onder andere de groeiende populariteit van MMA en het aan het licht komen dat de organisatie was gelinkt aan de mafia in Japan.

De meest bekende kickboksers uit Japan van de moderne tijd zijn Masaaki Satake en Musashi.

Amerikaans kickboksen
Het Amerikaans kickboksen is in principe ontstaan in de jaren 60, uit een aantal mixed style wedstrijden waarbij full-contact sporten het tegen elkaar opnamen. Het kickboksen van die tijd en begin jaren ‘ 70 was eigenlijk virtueel hetzelfde als Full contact Karate, met de uitzondering dat er in het vroege kickboksen geen gewichtsklassen waren en geen tijdlimiet; vechters gingen door totdat er een niet meer kon.  Dit stopte in 1974; in dat jaar werd de PKA (Professional Karate Association) en twee jaar later de World Kickboxing Assocation opgericht (WKA). De WKA was bijzonder in de zin dat het niet alleen een organisatie was maar ook een ‘sanctioning body’; dit betekende  dat er ook een ranking systeem kwam en er geld werd gestoken in de ontwikkeling van de sport.

De PKA viel uiteindelijk uit elkaar omdat zij ‘ oude’ regels hanteerden (alleen trappen boven het middel bijvoorbeeld) en er dubieuze praktijken op nahield. Met deze leegloop werd de ISKA geboren als alternatief (International Sport Karate Association). Na enkele jaren in 1992 zag de IKF (International Kickboxing Federation) het levenslicht. Deze organisatie is op dit moment de meest actieve kickboks organisatie in Noord Amerika.

amerikaans kickboksen
Dennis Alexio in actie

 

 

Enkele bekende Amerikaanse kickboksers zijn Dick Kimber, Dennis Alexio, Maurice Smith, Don ‘ The Dragon ‘ Wilson. Pat Barry en Carter Williams.

Europees kickboksen
Het meest succesvolle land in Europa als het gaat om kickboksen is natuurlijk Nederland. In 1976 introduceerden Jan Plas en Thom Harinck het Japanse stijl kickboksen (ellebogen en knieën toegestaan) in Nederland. De NKBB (Nederlandse kickboxing Bond) was hiermee geboren. Hedendaagse gyms als Mejiro Gym, Chakuriki en Golden Glory hebben allen zijn roots in het Japanse kyokushin karate en het Japanse kickboksen. Zoals echter wel duidelijk is geworden heeft Nederland het kickboksen geperfectioneerd, wat betekent dat bijna alle K-1 titels zijn gewonnen door Nederlanders. Over het algemeen wordt Nederland beschouwd als het beste kickboks land van de wereld. Kampioenen als Sem Schilt, Rob Kaman, Ramon Dekker, Ernesto Hoost, Peter Aerts en Remy Bonjasky hebben vele titels gewonnen. Dit zal met nieuw talent als Tyrone Spong, Gokhan Saki, Alistair Overeem en vele anderen waarschijnlijk ook nog wel even zo doorgaan.

Wil je zelf onze Nederlandse kickbokshelden achterna, of gewoon je lowkick technieken aanscherpen? Bekijk dan hier de kickboks scholen in Nederland.

nederlands kickboksen
Alistair Overeem wint de k-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.