Bellator

Bellator is een relatief nieuwe MMA organisatie uit Chicago, Illinois, die actief is sinds 2008. De organisatie is opgericht door Bjorn Rebney.

Ten opzichte van organisaties als de UFC en Strikeforce is Bellator een relatieve nieuwkomer. Zij zijn er desondanks in de beginperiode in geslaagd om getalenteerde vechters aan zich te binden, zoals Cole Konrad in de Heavyweight division, Ben Askren in de welterweight division en Hector Lombard in de middleweight division. Deze vechters zijn ondertussen naar andere organisaties verhuisd of gestopt, maar destijds was het een big deal dat dit toptalent naar Bellator kwam.

Bellator
Bellator bracht onder anderen Hector Lombard in de picture

Bellator kent “seizoenen” , dit betekent dat er per jaar een aantal toernooien worden gehouden in de verschillende gewichtsklassen. Bellator is één van de weinige organisaties die tegenwoordig nog gebruik maakt van een toernooi-format. De winnaar van elk toernooi krijgt de ‘number one contender spot’ en heeft het recht om de kampioen in de betreffende gewichtsklasse uit te dagen.
Naast de toernooien worden er uiteraard ook ‘gewone’ gevechten georganiseerd.

Er wordt gevochten in een kooi en rondes duren 5 minuten. Een kampioenschapsgevecht bevat 5 rondes en een regulier gevecht bevat er 3. De regels die gehanteerd zijn de Unified Rules of Mixed Martial Arts. Eén uitzondering is in de kwartfinale en halve finale van toernooien; hierin zijn elleboogstoten verboden door het hoge risico op sneeën die deze techniek met zich meebrengt. Als een snee te groot is dan wordt het gevecht gestopt en kan een potentiële winnaar dus uitvallen.

Bellator onderscheid zich naast het toernooi-format net als Strikeforce ook door de vrouwendivisie de ze hebben. Er worden gevechten voor vrouwen georganiseerd in de volgende gewichtsklassen:
– 115 pounds
– 125 pounds
– 135 pounds
– 145 pounds
Bellator is ondertussen een vrij stabiele MMA organisatie met aardig grote en aansprekende evenementen. Hoewel de algemene consensus is dat zij niet de allerbeste vechters in huis hebben, organiseren ze spannende gevechten en zorgt het toernooi-format voor een extra dimensie. Daarnaast laat de transfer van Hector Lombard naar de UFC zien dat zij wel degelijk talent huisvesten.

Ondertussen behoort ook talent als oud-UFC kampioen Tito Ortiz, Stephan Bonnar, Cheick Kongo, Alexander Shlemenko, Quinton “Rampage” Jackson en Blagoi Ivanov tot de gelederen.

In juni 2014 heeft oud-Strikeforce voorzitter en eigenaar Scott Coker, Bellator overgenomen van Bjorn Rebney.

Vaste commentatoren zijn Jimmy Smith en Sean Wheelock.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.