Cain Velasquez

 

Geboortedatum21 juli 1982
NationaliteitAmerikaanse
Lengte185.4 cm (6'1")
Gewicht112 kg (249 lbs)
Nickname

Cain Velasquez is een meervoudig heavyweight UFC kampioen. Een voormalig Arizona State Sun Devil en zeer getalenteerd worstelaar tijdens zijn high school en college jaren. Zijn transitie naar MMA verliep vrij naadloos en hij pikte het meteen na zijn collegajaren op. Hij begon in Strikeforce en boekte daar direct een TKO overwinning. Na nog een gevecht in de MMA organisatie BodogFight kwam de UFC om de hoek kijken, die potentie in Velasquez zagen.

Zijn eerste test kwam tegen Brad Morris, een MMA vechter van het journeyman niveau. Cain won wederom op TKO. Na Brad Morris kwam Jake o’Brien, een medeworstelaar, het proberen maar ook hij werd verslagen. Na Denis Stojnic (hier won Velasquez ook van) volgde zijn eerste echte test in Cheick Kongo. Dit gevecht won hij weliswaar op decision maar hij was zeer overtuigend en liet sterk verbeterde standup zien.

Tegen deze tijd had hij zich gemanifesteerd als een technisch zeer goede vechter die rap progressie aan het boeken was en over een ijzeren conditie beschikte. Er kwam echter ook kritiek; hij zou pillow fisted zijn en geen knockout power hebben.

Dat deze kritiek onterecht was, bewees Cain in zijn volgende partij tegen MMA legende Antonio Rodrigo Nogueira. Hij versloeg hem in slechts een ronde op KO, iets wat daarvoor nog nooit iemand gelukt was. Hiermee vestigde Cain Velasquez zijn naam en hij was klaar voor een title shot.

Hij mocht het op gaan nemen tegen toenmalig champ Brock Lesnar. Er waren twijfels of Cain het zou redden tegen de monsterlijke worstelaar, maar deze nam hij direct weg. Hij pareerde makkelijk de takedowns van Lesnar en liet zijn handen gaan. Ook hier liet hij technische verbetering zien in zijn standup en hij overklaste Lesnar volledig: een nieuwe kampioen was geboren.

Zijn eerste uitdager was up and comer Junior Dos Santos: een grote belofte. Deze belofte maakte hij waar door Cain in de eerste op KO te verslaan. Een grote setback maar wel een die te verklaren was: Velasquez bleek met een blessure het gevecht in te zijn gegaan.

Dat dit geen onzin was, beweest hij in zijn comeback fight tegen Antonio Silva. Hij versloeg hem op brute wijze en met groot gemak. Hiermee verdiende hij zijn tweede title shot tegen nu kampioen Junior Dos Santos, de man die hem zo makkelijk zijn eerste defeat had toegediend.

Deze keer was Cain echter topfit en was hij op alle fronten beter dan Dos Santos. Hij won op unanimous decision en liet zijn over betere standup en groundgame te beschikken; een terechte wisseling van de belt dus.

Hierna was wederom de monsterlijke Antonio Silva aan de beurt, die echter wederom geen partij bleek. Junior dos Santos had ondertussen zijn rubber match verdiend, maar verloor deze ook zonder een moment in de wedstrijd te zitten.

De enige tegenstander die Cain leek te kunnen verslaan was:  een blessure. Dat bleek indirect ook zo te zijn. Na 2 jaar inactiviteit na zijn tweede winstpartij op JDS, had Fabricio Werdum het recht verdiend als interim champ om de belts te verenigen. Dat lukte hem ook en Cain moest in de derde ronde uiteindelijk zijn meerdere erkennen. Hiermee gebeurde het ondenkbare het verloor Cain zijn titel.

Cain liet echter zien over mentale weerbaarheid te beschikken tijdens UFC 200. Hier sloeg hij tegenstander Travis Browne genadeloos uit de wedstrijd en liet zien nog een serieuze contender te zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.