Ken Shamrock

Geboortedatum11 februari 1964
NationaliteitAmerikaanse
Lengte185 cm (6’1”)
Gewicht96 kg (212 lbs)
NicknameThe World’s Most Dangerous Man

Ken Shamrock is één van de pioniers en legendes van MMA. Hij is geboren als Kenneth Wayne Kilpatrick. Na zijn moeilijke en turbulente jeugd werd hij door Bob Shamrock opgenomen in een pleeggezin. Uiteindelijk heeft deze man Ken zoveel bijgebracht, dat Ken zijn achternaam officieel heeft laten aanpassen naar Shamrock. Bob Shamrock is ook degene die Ken de discipline van het trainen heeft bijgebracht en hem richting de sport heeft gestuurd, worstelen in eerste instantie. Hij heeft dan ook zijn eerste stappen in de competitieve sporten gezet als professioneel worstelaar (worstelend onder de naam Vince Torelli). Het is door toevalligheden zo gelopen dat hij in aanraking is gekomen met Masakatsu Funaki, een van de oprichters van Pancrase. Samen met Ken en Minoru Suzuki wilden zij het Japanse professionele worstelen overschaduwen door het organisaren van echte gevechten.

Oorspronkelijk uitkomend in de organisatie Pancrase heeft hij tevens gevochten in de allereerste UFC. Ken stond in de begintijd vooral bekend als een fysiek extreem sterke en explosieve submission wrestler. In Pancrase heeft hij grote successen geboekt en werd hij zelfs de allereerste King of Pancrase. Hij was de eerste UFC Superfight Champion (wat nu de Heavyweight Champion is) en werd in die tijd als de beste Mixed Martial Artist ter wereld beschouwd. Tevens was hij een van de eersten die meerdere stijlen combineerde: hij was zowel sterk in catch worstelen als submissions en in de stand-up stond hij meer dan zijn mannetje. Als hoofdcoach van de Lion’s Den had hij een groot aantal succesvolle vechters onder zijn hoede als Guy Mezger, Tra Telligman en Pete Williams. (die laatste ken je vast nog als de man die Mark Coleman heel hard KO trapte)

Ken Shamrock heeft MMA vanaf 1996 een aantal jaren ingeruild voor de WWE en helaas was hij daarna nooit meer de oude. Door zijn leeftijd en de vele blessures die opliep in de WWE begon hij na 2000 kracht, massa en explosiviteit in rap tempo te verliezen en was het voor hem bijna niet meer mogelijk om takedowns te maken door kapotte knieën. Dit dwong hem om een pure stand-up vechter te worden. Hoewel hij hierin zijn mannetje stond kon hij niet meer aanhaken met de vechters in de top. Desondanks is hij, na een aantal jaren in PRIDE te hebben gevochten, in 2002 in een gevecht tegen Tito Ortiz min of meer de redder van de UFC geweest, dat destijds te kampen had met lage pay per view aantallen en teruglopende opbrengsten. Hoewel hij het gevecht verloor en duidelijk was dat Ken niet de oude was, kreeg de interesse in MMA een enorme boost door dit gevecht. Hierna is hij nog relatief lang actief geweest in de UFC en MMA in het algemeen, in een periode waar hij onder andere Kimo Leopoldo versloeg, en Rich Franklin tijdens The Ultimate Fighter naar sterrendom katapulteerde door hun onderlinge gevecht. Shamrock begon daarna steeds verder af te glijden en heeft in kleinere shows een ook niet al te beste indruk achtergelaten. Tussendoor vocht hij nog tegen mede-legende Pedro Rizzo en zou er sprake zijn van een match tegen Ian Freeman. Deze laatste ging echter niet door.

Na een aantal jaren inactiviteit in de MMA sport en een periode als bodyguard van 50 Cent, vocht hij in 2015 tegen Kimbo Slice.  Helaas werd hier pijnlijk duidelijk dat niemand 3 decennia overleefd in een intensieve vechtstport als MMA. Na een goed begin met enkele takedowns, ging hij uiteindelijk toch KO op stoten van de jongere en veel zwaardere Kimbo. Hier bleef het helaas (of gelukkig, afhankelijk van je perspectief) niet bij: in Februari 2016 nam hij het op tegen oude aartsrivaal Royce Gracie. Dit gevecht eindigde in een controversiele TKO win voor Royce, nadat hij Ken een knie in het kruis had gegeven.

Ken Shamrock heeft in zijn prime vechters verslagen als Funaki, Bas Rutten, Maurice Smith, Dan Severn en was de eerste die niet verloor van Royce Gracie. Hall of Famer van de UFC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.